Dish from Phood Kitchen Eindhoven
© Maartje Hensen
Interesses

Een culinaire reis door Nederland

De Nederlandse keuken staat bekend om gerechten zoals stamppot, bitterballen, haring, poffertjes - zomaar een aantal maaltjes die iedereen zal herkennen. Maar er is zoveel meer te ontdekken! De Nederlandse keuken staat nooit stil. Van innovatieve, lokaal geteelde groenten tot een veelzijdige mix van internationale invloeden: Nederland biedt een verrassende culinaire ervaring die je niet mag missen. Ontdek hoe typische Nederlandse smaken in een modern jasje worden gegoten en proef hoe de Nederlandse keuken zichzelf opnieuw blijft uitvinden.

Niels van Zijl works primarily with local produce and fresh vegetables

Geniet van de diversiteit van de Nederlandse keuken die zich weerspiegelt in de regionale specialiteiten. Elke regio heeft zijn eigen unieke groenten en gerechten en deze kun je ook gewoon proeven bij de boer of halen bij een kraampje. Door lokale producten te gebruiken die bij het seizoen passen zorgen boeren en chefs ervoor dat je met een gerust hart verantwoord kunt genieten. Daarnaast zorgen de innoverende kook- en teelttechnieken steeds weer voor iets anders op je bord.

Traditionele ingrediënten in nieuw jasje

Ga terug naar de basis door regionale producten uit de provincies te verkennen. In Limburg vind je tussen april en juni heerlijke witte asperges, waarmee volop wordt geïnnoveerd. Limburgse chefs combineren ze nu ook met andere seizoensgebonden groenten, zoals radijsjes en verse kruiden, en creëren verrassende gerechten zoals asperge-risotto met citroen en paddenstoelen of groene asperges die worden afgeblust met balsamico om de nootachtige smaak ervan naar boven te halen. Geniet van het aspergeseizoen door een fietstocht te maken door het heuvelachtige Limburgse landschap en eindig bij een lokaal restaurant of zelfs bij de boer om te dineren.

Een andere heel bijzondere regionale delicatesse is zeekraal, die wordt verbouwd in de uitgestrekte kwelders van Zeeland die bij vloed regelmatig onder water staan. Deze omgeving, die zo gekenmerkt wordt door de zilte zeelucht, is verantwoordelijk voor de zilte smaak van zeekraal, die geweldig te combineren is met allerlei gerechten. De traditionele wijze waarop zeekraal in Zeeland wordt gegeten, is met gebakken vis of in een aardappelsalade. Maar er zijn ook chefs die hebben geëxperimenteerd met zeekraalchips of om het met zoutwaterkaviaar te serveren.

Risotto with parmesan cheese and asparagus

Ontdek de innovaties op de markt

Herring new style Healthy Taco Twist

Naast het eten in restaurants kan je ook op markten in de authentieke vissersdorpen - zoals Stellendam, Katwijk en Scheveningen - genieten bij een viskraampje en daar de Noordzee proeven. Hier wordt trouwens ook volop geïnnoveerd door bijvoorbeeld sushi klaar te maken met Nederlandse haring. De markt is bij uitstek geschikt om verse lokale producten te kopen, te kijken wat er bij het seizoen past en inspiratie op te doen voor je eigen gerechten.

En je kan op de markt natuurlijk ook een lekker kaasplankje samenstellen! Je geniet er altijd van kaas van goede kwaliteit. Er zijn intussen ook veel meer soorten dan vroeger: pestokaas, chilikaas of lavendelkaas, je kan het zo gek niet bedenken. Gelukkig mag je bij de kaasboer altijd eerst een plakje proeven zodat je zeker weet dat je de juiste kiest. Vaak zijn er ook kazen die al geseald zijn zodat ze langer goed blijven en je ze met een gerust hart mee naar huis kunt nemen.

Kersen plukken in de Betuwe

Een ander pareltje uit de Nederlandse keuken vind je in de Betuwe en Kromme Rijnstreek, waar je tijdens de zomermaanden je eigen kersen kunt plukken, in direct contact met de boer. Geniet van de kersenboomgaarden en verken de regio voor een unieke ervaring. Na een fiets- of wandeltocht langs de rivieren kun je op het terras bij een lokale boer genieten van een versgebakken kersentaart of zelfgemaakte kersenjam op boerenbrood. En de kersen die je zelf hebt geplukt, neem je natuurlijk mee naar huis om lekker na te genieten.

Hand picking cherries from the tree

Wist je dat?

Het schijnt dat Nederlanders de oranje wortel al in de 16e eeuw hebben gekweekt?

Innovatie in de landbouw

De Betuwe en Kromme Rijnstreek zijn niet alleen beroemd om hun kersen, maar ook een toonbeeld van innovatie in de Nederlandse landbouw. Veel boeren in deze regio maken gebruik van geavanceerde technologieën en duurzame methoden om hun fruitteelt te optimaliseren, van precisielandbouw tot innovatieve irrigatiesystemen. Tijdens je bezoek kun je deze technieken zelf bekijken en ontdekken hoe Nederland vooroploopt in agrarische innovatie. Vraag de boer om een rondleiding en leer hoe traditionele landbouw hand in hand gaat met moderne wetenschap.

Fusionkeuken: internationale smaken in Nederlands jasje

Young people eating in a Thai restaurant

De Nederlandse keuken heeft naast de regionale gerechten ook een aantal internationale verrassingen voor je in petto. Door al eeuwenlang een handelsland te zijn en vanwege het discutabele koloniale verleden heeft Nederland een rijke culinaire diversiteit opgebouwd. Generaties immigranten uit de voormalige kolonies lieten een blijvende verandering achter op de Nederlandse eetcultuur door gerechten mee te nemen zoals Surinaamse roti en Indonesische nasi goreng. Veel restaurants serveren dan ook een Indonesische rijsttafel, een selectie Indonesische gerechten waarvan wordt gedacht dat ze zijn bedacht door Nederlandse kolonisten, maar die de veelzijdigheid aan smaken van het Indonesische eten weergeeft.

Generaties van immigranten uit de voormalige kolonies hebben de Nederlandse keuken voorgoed veranderd.

Tegenwoordig komt de diversiteit van de Nederlandse keuken terug in fusiongerechten die traditionele Nederlandse ingrediënten combineren met smaken uit andere keukens. Probeer eens Indo-Chinese loempia’s met lokale groenten en kruiden, of Mexicaanse taco’s met Nederlandse kaas. Deze fusiongerechten tonen de culinaire vernieuwing van Nederland en bieden een unieke kans om traditionele ingrediënten in een nieuwe context te proeven. In de Nederlandse fusionkeuken proef je ook de verschillende culturele invloeden terug, wat zorgt voor een verrassende eetervaring. Er bestaat intussen zelfs Nederlandse sojasaus!

Geniet met een gerust hart

De Nederlandse keuken is niet alleen volop in verandering maar wordt ook steeds duurzamer. Nederlanders eten namelijk de meeste plantaardige producten van heel Europa. Bovendien heeft Nederlanders een van de gezondste voedingspatronen ter wereld volgens Oxfam International. Wat daarbij helpt is dat je nu ook van de traditionele stamppot kunt genieten met een vegetarische worst en plantaardige spekjes. Veel restaurants hebben een eigen tuin en sommige hebben zelfs samenwerkingen opgezet om het afval uit de keuken te verwerken tot nieuwe producten. Ontdek dus hoe je je volgende bezoek aan Nederland (h)eerlijk duurzaam kan maken.

Green greens in a bowl with fork. Vegan vegetarian healty food .

De tips van Charlotte Kleyn

  1. Proef échte Nederlandse gerechten

    Ben je op zoek naar de oudste of meest typische Nederlandse gerechten? Ga dan voor pannenkoeken, poffertjes en wafels. Als je meer van hartig houdt, probeer dan eens een kom erwtensoep!

  2. Smaken veranderen

    In de 17e eeuw was het normaal voor de elite om hartig en zoet te combineren. Durf jij het Nederland van toen te proeven en je te wagen aan gevulde eieren met gember, kaneel en suiker?

  3. Het tijdperk vòòr de aardappel

    Aardappelen lijken altijd bij de Nederlandse keuken te hebben gehoord, maar dat klopt niet. Voordat aardappelen populair werden in de 18e eeuw aten de Nederlanders vooral knollen, peulvruchten, pastinaken en schorseneren.

De groene Michelin-sterren van Nederland

Genieten van heerlijke gerechten die ook nog eens duurzaam bereid zijn? Dat kan bij deze restaurants die door Michelin bekroond zijn met een ‘groene ster’.

Lees meer