Cyclist on Schiermonnikoog with the lighthouse in view
© Merel Tuk
Bezoek de regio's

De Waddeneilanden

Tussen Den Helder in Nederland en Esbjerg in Denemarken ligt een natuurgebied dat uniek is in de wereld. De Waddenzee is een wereld met twee gezichten, om en om geregeerd door eb en vloed, door zand en water. Ongeveer vijftig eilanden beschermen als parels aan een ketting de ondiepe Waddenzee. De ketting begint met de vijf Nederlandse Waddeneilanden, met elk een eigen sfeer en karakter. Of je nu komt voor een strandvakantie met het gezin, om te sporten, of om te genieten van de unieke natuur; op de Waddeneilanden is er voor iedereen van alles te beleven. Vijf eilanden, vijf keer een onvergetelijke ervaring!

Puur genieten

Woman at the Texel lighthouse in summer

De weidse en rustige sfeer op de Waddeneilanden is een ware oase aan rust. Zo zijn er lange stranden en gezellige strandpaviljoens voor een heerlijke familievakantie. Maar ben je meer van het fietsen en wandelen, dan zijn er ook vele natuurgebieden met bijzondere flora en fauna waar je je uren kunt vermaken. De vijf Waddeneilanden hebben allemaal een eigen sfeer en charme; en omdat ze zo dicht bij elkaar liggen is ‘eilandhoppen’ ook een prima optie!

Het ondiepe water dat relatief snel opwarmt in combinatie met de getijden, zorgt ervoor dat de Waddenzee rijk is aan plankton en wieren. Hierdoor weten talloze vis- en vogelsoorten en zelfs zeehonden de Waddenzee te vinden. Voor natuurliefhebbers is het dus een heerlijke omgeving om vogels te spotten en te genieten van vele unieke dieren en planten. Maar wat kan je nou zoal verwachten van deze Waddeneilanden? We eilandhoppen ze in de voor ons bekende TVTAS-volgorde met je langs.

Texel: Een zandstrand paradijs

Texel is het grootste Waddeneiland van Nederland. Het heeft zo’n 30 kilometer aan zandstrand, wat het een paradijs maakt voor liefhebbers van strandvakanties. Maar het eiland heeft veel meer te bieden, zoals de karakteristieke dorpen en de unieke natuurgebieden. De zeven dorpen op Texel staan erom bekend elk een eigen karakter en gezicht te hebben. Zo heb je bijvoorbeeld ‘hoofdstad’ Den Burg, het grootste dorp van Texel waar van alles te beleven is en waar je de mooie historische panden kan bewonderen.

village square with buildings in Den Burg

Aerial of the slufter national park with water inlet in the dunes of dutch island Texe

Ook heb je er De Koog, wat bekend staat als dé badplaats van Texel. Het enige wat het dorp van de stad scheidt, is een rij glooiende duinen. Het is een waar paradijs voor strandliefhebbers. En natuurlijk niet te vergeten, De Cocksdorp is het jongste dorp van Texel. In dit dorp staat het bekendste symbool van het eiland, de rode vuurtoren van Texel. Buiten de dorpen om kan je op Texel genieten van de unieke natuur. De Slufter met stroomgeulen en kwelders vol paarsbloeiend lamsoor, natuurgebied De Muy met zijn wilde orchideeën of De Geul waar de grootste kolonie lepelaars van Nederland huist. Ook kan je een bezoek brengen aan Ecomare waar je alles te weten kunt komen over de Waddenzee, de Noordzee, het ontstaan van het eiland Texel en het Nationaal Park Duinen van Texel.

Vlieland: Een autovrij eiland

Vlieland ligt het verste van het vasteland en is het kleinste bewoonde eiland van de Nederlandse Waddeneilanden. Op het gehele eiland vind je maar één (zeer rustig) dorp genaamd Oost-Vlieland, en dat ligt direct aan zee. Het eiland staat bekend om de groen bedekte hoge duinen, lange stranden, bossen en het heldere zeewater. Dit wordt gecomplimenteerd door het feit dat Vlieland een autovrij eiland is. Zo kan je oneindig genieten van de kalmte en rust, middenin de natuur. En omdat het een autovrij eiland is, kan je er natuurlijk ook heerlijk ongestoord een fietstocht maken. Ondanks dat Vlieland bescheiden is in omvang, merk je dit niet als je op het strand staat. Dit 12 kilometerlange strand is in alle seizoenen een waar genot om te bezoeken.

Horse back riding on dunes at Vlieland

Terschelling: Eiland van de cranberry’s

Cranberries in the palms of two hands

Terschelling is het op een na grootste Waddeneiland. Met als bekende bezienswaardigheid de 55 meterhoge Brandaris, de oudste vuurtoren van Nederland (1594). Het strand van Terschelling is met 30 kilometer ontzettend lang en op veel plekken ook nog eens een kilometer breed. Hierdoor krijg je direct het eilandgevoel als je op Terschelling aankomt. Naast de bekende Brandaris staat Terschelling bekend om de cranberry's die in 1868 ontdekt werden door de Friese zoon van een dominee. Het verhaal gaat dat er tijdens een storm in 1845 een vat vol cranberry's op het eiland aanspoelde. Omdat de eilanders er niets mee konden, lieten ze het vat in de duinen liggen. En jawel, inmiddels hebben de bessenstruiken zich over het eiland verspreid en zijn de jams en dranken populaire streekproducten. Tot slot kan je tussen eb en vloed de prachtige wereld van het wadlopen ontdekken, waarbij je je zal verbazen over de hoeveelheid dieren die er op (en in) het wad leven.

Wandel mee

Wadlopen is een spannende manier om de Waddenzee te ondekken. Lees meer
Categorie: Lezen

Wadlopen

Ameland: De Waddendiamant

Het Waddeneiland Ameland staat bekend als “de Waddendiamant” en heeft in 2009 de Quality Coast Award gewonnen. Ameland heeft prachtige natuurgebieden zoals De Hôn en Het Oerd. De Hôn is een begroeid duingebied met enkele hoge duinen en vochtige duinvalleien. Vanaf de duinen heb je een spectaculair zicht op de kwelders, waar veel vogels rusten met hoogwater. Het natuurgebied verandert nog steeds, er worden nog altijd nieuwe duinen gevormd en de kwelder breidt zich uit. De trots van het natuurgebied is de lepelaar die sinds 1994 een vaste bewoner is van het gebied. Ook de velduil broedt er en de lamsoor bedekt aan het eind van de zomer grote delen van het gebied in een paarse gloed. Het Oerd is het grootste natuurgebied van Ameland met hoge duinen en duinvalleien. Ook hier leven duizenden vogels en is het een thuisfront voor de zilvermeeuw, de wulp, tapuit, kluut en visdief.

Wild bird in grass in Ameland

Schiermonnikoog: Het ultieme eilandgevoel

Schiermonnikoog sereen road to the beach

Schiermonnikoog is net als Vlieland een klein eiland. Echter is Schiermonnikoog nét iets groter in oppervlakte. Het Waddeneiland heeft slechts één dorp, dat eveneens Schiermonnikoog heet. Het Rif is de breedste zandplaat van de Waddenzee en is op veel plekken zelfs meer dan anderhalve kilometer breed. Buiten dit strand om zijn er op Schiermonnikoog nog andere stranden die minder breed zijn en waardoor je sneller bij het water bent.

Buiten de stranden om is er natuur in overvloed te vinden. Zo zijn er bossen, duinen, polders, een kwelder, wadplaten en enkele kleine plassen. Vanwege die diversiteit van het landschap werd Schiermonnikoog in 1989 uitgeroepen tot Nationaal Park. In deze gevarieerde, beschermde omgeving voelen talloze vogels zich thuis. Gedurende het hele jaar kan je op Schiermonnikoog zo'n driehonderd verschillende vogelsoorten tegenkomen. Daarnaast zijn er honderden verschillende planten te vinden, waaronder negen soorten wilde orchideeën. Rondom het eiland is er ook nog genoeg te doen. Zo kan je bijvoorbeeld met een boot op zeehondentocht en lopen over de zandbanken.

Riding a bycicle on a bridge in the National parc of Schiermonnikoog

Hoe kom je op de Waddeneilanden?

De Waddeneilanden zijn uitstekend bereikbaar per openbaar vervoer en de goedgeorganiseerde veerdiensten. Texel, het grootste eiland, kan je bereiken met de veerboot vanuit Den Helder. Vlieland en Terschelling vanuit Harlingen, Ameland vanuit Holwerd en Schiermonnikoog vanuit Lauwersoog. Let op; op Texel, Terschelling en Ameland zijn auto’s toegestaan. Maar naar welk eiland je ook gaat, het beste verken je deze waddenjuweeltjes natuurlijk lopend of op de fiets.