Nederland: een heerlijk wijnland
Waar je ook op stap gaat in Nederland, je vindt er een wijngaard. Van Groningen tot Zeeland en van Zuid-Holland tot Gelderland: overal maken kleine en grotere wijndomeinen wijn. Voor een mooi glas wijn, op een terrasje in de wijngaard, kun je in Nederland sinds een jaar of twintig heel goed terecht. En er wordt bovendien op vernieuwende en duurzame wijze gewerkt.
Meer zonuren
Je waant je in Frankrijk
Even wat over bodems: Limburgse löss of mergel, Zeeuwse schelpenlagen, Groningse terpaarde of Gelderse zandgronden, Nederlandse wijn komt van veel verschillende bodemsoorten. Dat levert een diversiteit aan smaken en texturen in je glas. De zilte Zeeuwse wijnen hebben een heel ander karakter dan de Limburgse, afkomstig van rijke lössbodems. Diverse wijngaarden liggen op armere zandhoudende bodems, bijvoorbeeld in Friesland, Gelderland of Brabant.
Wist je dat?
Nederland 9 beschermde oorsprongsbenamingen (BOB) voor wijn heeft? ‘Maasvallei Limburg’ geldt zelfs in Nederland én België.
Duurzame wijnbouw in alle provincies
Bruisende experimenten
Trek in een glaasje mousserende wijn? Dankzij de ruime ervaring die de Nederlandse wijnmakers inmiddels hebben opgedaan, vind je in Nederland ook tal van bijzondere wijntypen. Nederlandse wijnen hebben vaak iets meer zuren dan elders. Dat maakt ze uitstekend geschikt voor mousserende wijnen. Naar de Champagne hoef je niet meer voor mousserende wijn: die wordt gewoon hier in Nederland gemaakt.
Ben je een fan van oranje- of amberwijnen, de witte wijnen met vergisting op de schillen en vaak dat mooie oranje kleurtje? Dan heb je geluk. Van Betuws Wijndomein tot Wijngaard Dassemus en Wijngoed Wolf tot Wijngaard VieVinVjenne, vele verkennen de mogelijkheden van dit oeroude en inmiddels enorm populaire wijntype. Druiven als souvignier gris, solaris en muscaris lenen zich dan ook uitstekend voor oranje wijnen.
Stap op de fiets of trek de wandelschoenen aan om de Nederlandse wijngaarden te leren kennen.
Even geen alcohol?
Natuurlijk wil je deze bijzondere wijnen en wijngaarden beter leren kennen. Stap dan op de fiets, of trek de wandelschoenen aan. Vooral in Gelderland en Zuid-Limburg zijn diverse fraaie routes uitgezet, met stops bij gastvrije wijnhuizen waar je verfrissende wijnen kunt proeven. Maar ook in Drenthe of Overijssel, eigenlijk in het hele land, vind je tal van mogelijkheden om al wandelend of fietsend van de wijngaarden en wijnen te genieten.
Slapen bij de wijnboer
Wijnbouw in de stad
Wijn bij het eten
Dorstig geworden? Tal van restaurants koken niet alleen met streekproducten, maar zetten ook steeds vaker lokale wijnen op de kaart. Ben je inmiddels zo enthousiast dat je wilt gaan proeven? Bij bobwijn in Amsterdam zetten ze graag Nederlandse toppers voor je op een rijtje. En voor een enkel glas Nederlandse wijn ga je naar een van de moderne wijnbarren in grote en minder grote steden als Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Amersfoort. Voor de wijnkaart bij het Utrechtse Hemel en Aarde moet je echt even de tijd nemen! Nog een laatste tip: bestel een glas lokale wijn in combinatie met een typisch Nederlands kaasplankje! Wijn en kaas uit Nederland: authentieker kunnen we het niet maken!
De tips van Marco Westra
-
Wijntip: Jasmijn Orange Wijn 2020
Deze wijn van Betuws Wijndomein in Erichem is gemaakt van zorgvuldig geselecteerde Souvignier Gris-druiven. Ze zijn met de hand geoogst en rijpen 9 maanden op oude barriques. Hij biedt een eigenzinnige neus en frivole smaak. Echt prachtig!
-
Wijntip: Cuvée XII van Apostelhoeve
Deze wijn uit Maastricht serveer ik altijd aan buitenlandse gasten die vragen hoe het mogelijk is om in Nederland wijn te maken. Deze wijn bewijst dat het kan. Proef en ervaar het!
-
Wijntip: Regent van Wijndomein Aan de Breede Beek
Bij dit wijndomein in Nijkerk draait alles om regeneratieve wijnbouw, met focus op biodiversiteit in en boven de grond. Ervaar deze wijn met mooie smaken van zwarte bessen en kruidigheid, en een zachte, aangename afdronk.