Betalen in het openbaar vervoer in Nederland
OVpay: betalen met je mobiel, betaalpas of creditcard
in het OV
OVpay is voor bezoekers aan Nederland dé manier om in- en uit te checken bij het openbaar vervoer. Je heb namelijk alleen je betaalpas of creditcard nodig om eenvoudig het hele land door te reizen met trein, tram, bus of metro. Let er alleen wel even op dat je dit in de trein alleen kunt doen als je tweede klas reist, en dat er geen gebruik gemaakt kan worden van eventueel bestaande abonnementen.
OVpay zorgt voor een directe connectie tussen je ritje en betaalrekening. Het werkt daarmee in feite hetzelfde als cashloos betalen in de supermarkt, met als belangrijke nuance dat je ook weer uit moet checken. Met de OVpay-app kan je in de gaten houden of je bent ingecheckt tijdens de reis en kan je de reishistorie terug vinden.
Ben je op vakantie, dan is dit de handigste en voordeligste oplossing. Je hebt geen kaart nodig en zit ook niet onnodig vast aan de kosten van een OV-chipkaart of abonnement.
Haal de pas waarmee je wil betalen uit je portemonnee, zodat je zeker weet dat je met de juiste pas in- en uit checkt. Wil je met een bankpas betalen dan kan dit momenteel alleen met een Nederlandse pas, internationale bezoekers doen er dus verstandig aan een creditcard te gebruiken.
De OV-chipkaart
In het openbaar vervoer in Nederland reis je met de zogenaamde OV-chipkaart: een soort pasje, vergelijkbaar met een creditcard, die geldig is voor bus, tram, trein, metro, OV-fiets en zelfs pont. De pas is daarmee een geweldige oplossing in de strijd tegen administratieve rompslomp: een reiziger heeft één pas en hoeft niet tientallen kaartjes van allerhande vervoersorganisaties in de binnenzak te houden.
De pas kan volledig worden gepersonaliseerd, maar dat hoeft niet. Aangezien er geen aparte OV-chipkaart voor toeristen is, kan een bezoeker aan ons land eventueel gebruik maken van een wegwerpchipkaart of een 'anonieme OV-chipkaart’.
Wegwerpchipkaart
De wegwerpchipkaart is te gebruiken voor een korte periode met beperkte geldigheidsduur voor bus, tram of metro in een stad en eigenlijk vooral bedacht voor eenmalige ritjes. Zo koop je voor de trein enkel een aparte wegwerpchipkaart die alleen geldig is voor je gekozen reis. Ga je daarna dus ergens anders heen, dan heb je een nieuwe wegwerpchipkaart nodig. Dat is niet echt handig en niet heel duurzaam. Komt nog bij dat een treinrit in Nederland met een wegwerpchipkaart altijd een euro duurder is dan wanneer je gebruik maakt van een anonieme OV-chipkaart.
Anonieme OV-chipkaart
Verblijf je meerdere dagen in Nederland en maak je vaker gebruik van het openbaar vervoer, dan is de anonieme OV-chipkaart een handige manier om met het openbaar vervoer door Nederland te reizen. De OV-chipkaart koop je aan de servicebalie van grote stations, maar ook in de NS-verkoopautomaten, diverse kiosken (zoals Primera of Bruna) en sommige supermarkten. Je herkent een OV-chipkaart verkooppunt aan het roze OV-chipkaartlogo.
Een anonieme OV-chipkaart kost een paar euro, maar belangrijk: er staat dan nog geen saldo op. De kaart moet je opladen bij een balie of een automaat op de vele stations. De betaalmogelijkheden verschillen per automaat, maar doorgaans kun je gewoon met je betaalpas, creditcard of telefoon betalen. Sommige automaten ondersteunen nog cash - maar dit zijn er niet veel. Eenmaal opgeladen kun je de OV-chipkaart direct gebruiken.
Belangrijke tip: als je met de trein wil, moet er minimaal twintig euro op de chipkaart staan.
Check in en check uit: de werking van de chipkaart
Dan de vraag hoe werkt het inchecken precies? Bij het instappen in bus, tram, metro of trein houd je de OV-chipkaart (of bij gebruik van OVPay je pas, smartphone of
wearable) voor het schermpje van een paal of poort. Die geeft met een groen licht en een piepsignaal aan dat de anonieme OV-chipkaart is gelezen. Wanneer je uitstapt check je op dezelfde manier uit. Op het display kun je gelijk zien hoeveel tegoed de trip heeft gekost en hoeveel je nog over hebt.
Bij kleinere stations staat de poort op het perron, grotere stations hebben vaak poortjes (die opengaan bij inchecken). Belangrijk: eenmaal in de trein kun je niet alsnog inchecken. Niet vergeten, dus!
Een anonieme chipkaart is maximaal vijf jaar geldig. De einddatum staat doorgaans op de buitenkant van de kaart vermeld. Het saldo blijft gewoon geldig, dus als je op een later stadium weer gebruik wil maken van je chipkaart, dan kan dat gewoon. Wil je het resterende bedrag terugvragen, dan kan dat ook.
Tot slot: bij verlies of diefstal kun je een anonieme chipkaart niet blokkeren. Zet er daarom nooit teveel geld op. Weg = weg.