Someone walks to the train at NS station Geldermalsen
© NS
Categorie:Vervoer in Nederland

Met de trein door Nederland: makkelijk en comfortabel

Misschien is het wel het fijnste vervoersmiddel om in Nederland mee rond te reizen: de trein. Want waar je in ons land ook wil komen, de trein brengt je er naartoe. Van Amsterdam tot Groningen en van Maastricht tot Den Haag: stap maar in! Wij leggen je haarfijn uit wat je wél en niet moet doen.

  • Overzichtelijk en uitgebreid spoornetwerk.
  • Met de trein reis je door heel Nederland.
  • Comfortabel en goedkoop.

Nederland is, zoals je vermoedelijk wel weet, niet zo groot. Dat schept enorm veel mogelijkheden. In tegenstelling tot Europese grootmachten als Frankrijk, Spanje of Italië, kun je in Nederland binnen twee uur aan de andere kant van het land zijn. Het is letterlijk een kwestie van in de juiste trein stappen, uit het raam kijken, genieten van het uitzicht en wachten tot je er bent. Zo ben je binnen een half uur vanuit Amsterdam in Utrecht en in 50 minuten op Den Haag Centraal.

NS sprinter at a station

Niet alleen ligt er een zeer uitgebreid spoornetwerk, ook zijn de treinen modern en voorzien van alle comfort. Coupés zijn ruim van opzet, stoelen zijn groot en comfortabel en de meeste treinen zijn zeer modern. Zo is er bijna altijd een digitaal display in de coupé aanwezig, waarop het laatste nieuws of de route-informatie en dienstregeling wordt getoond en bevatten nieuwe treinen met regelmaat USB-laders. Ook is er meestal draadloos internet aanwezig, maar een verbeterslag is daar nog wel nodig: het netwerk is vaak traag, overbelast of onveilig.

De drukte is doorgaans te overzien, maar hou wel rekening met de spits: zeker op populaire routes, zoals Utrecht - Amsterdam of Rotterdam - Amsterdam, bestaat er een grote kans dat er rond 08.00 uur geen zitplekje meer voor je is. Ook vertragingen komen (zeker in de spits) wel eens voor, maar door de bank genomen zijn die nooit langer dan een minuutje of 25. Op grote perrons is meestal wel een horecagelegenheid of klein winkeltje om een cappuccino en verse croissant te halen tijdens het wachten. De trein rijdt tot in de late uurtjes en grote stations kennen nachttreinen - ideaal voor een nachtje clubben, dus.

Bijzonder: bezoek paleis Soestdijk per trein

Een van de kleinste stations van Nederland heeft koninklijke allure. Soestdijk is niet alleen een voorstad van Baarn, maar vooral de plek waar Paleis Soestdijk huisvest. Lange tijd werd dit majestueuze gebouw bewoond door leden van het Koninklijk Huis. Rondom het paleis is een heel fijn bos te vinden waar je heerlijk kunt wandelen.

Meer over Paleis Soestdijk

Betalen in het OV

Er zijn in Nederland verschillende manieren om te betalen in het openbaar vervoer. OVpay is voor bezoekers aan Nederland echter de makkelijkste manier om dit te doen. Je heb namelijk alleen je betaalpas of creditcard nodig om in- en uit te checken en zo eenvoudig het hele land door te reizen met trein, tram, bus of metro.

OVpay zorgt voor een directe connectie tussen je ritje en betaalrekening. Het werkt daarmee in feite hetzelfde als cashloos betalen in de supermarkt. Ben je op vakantie, dan is OVpay dus de handigste en voordeligste oplossing. Je hebt geen aparte kaart nodig en zit ook niet onnodig vast aan de kosten van een OV-chipkaart of abonnement.

Vind je het toch fijner om een aparte kaart voor je ov-reizen te gebruiken? Dan dien je een wegwerpchipkaart of anonieme OV-chipkaart te kopen: traditionele treinkaartjes bestaan niet meer, al kun je de eenmalige wegwerpchipkaart misschien nog wel een beetje zo zien. De wegwerpchipkaart is geschikt voor incidentele reizigers die slechts één keertje gebruik willen maken van het OV. Je koopt ‘m bij een NS-kaartautomaat of de servicebalie, maar let op: per reis betaal je altijd een extra toeslag van 1 euro.

Hand with OV-chip card for entrance gate NS

Ga je vaker met het openbaar vervoer, dan is de aanschaf van een anonieme OV-chipkaart een veel betere keuze. Voor deze kaart, die eruit ziet als een soort van bankpasje, betaal je eenmalig een laag bedrag, waarna je ‘m altijd kunt gebruiken. Er staat dan alleen nog geen saldo op. Via NS-kaartautomaten voorzie je de kaart van reistegoed. Om met de trein te reizen heb je een saldo van minimaal 20 euro nodig. Opgeladen? Via speciale paaltjes en poortjes, vaak te vinden op of vlakbij het perron ‘check je in’. Dat is een kwestie van de kaart langs de paal of poort te halen ét voila: je kunt met de trein.

Belangrijk: de NS, de Nationale Spoorwegen, heeft behoorlijk vaak aanbiedingen of speciale dag- of weekendkaarten. Bekijk de site van de NS voor actuele aanbiedingen. Oh, en de OV-chipkaart kun je trouwens ook gebruiken voor bus, metro of pont.

Standaard zijn een OV-chipkaart en OVpay gericht op reizen met de 2e klas. Wil je iets meer comfort dan heeft praktisch iedere NS-trein ook een 1e klas. Daar zit je nog net iets ruimer en door de bank genomen is het er veel rustiger dan in de 2e klas. Daar moet je natuurlijk wel iets meer voor betalen. Via een NS-kaartautomaat kun je de ‘klasse’ van je OV-chipkaart wijzigen. Met OVpay is het enkel mogelijk om met de 2e klas te reizen.

Koop je een eenmalige chipkaart of e-ticket dan kun je bij aankoop kiezen voor 1e of 2e klas reizen.

NS Station Maastricht

Het fijne aan het Nederlandse spoornetwerk is dat je praktisch overal kunt komen. Ons land telt zo’n vierhonderd treinstations in vele soorten en maten. Zo zijn er historische stations als Haarlem Centraal of Leiden, hele kleine stations als Velp of Eijsden en grote stations te vinden in Amsterdam en Utrecht.

De voorzieningen per station verschillen, maar elk station heeft (natuurlijk) een NS-kaartautomaat om je OV-kaart op te laden of ander vervoerbewijs te kopen. Op grote stations vind je een servicebalie voor vragen en advies.

Tip: 9292.nl

In Nederland is het openbaar vervoer zo geregeld dat fiets, bus, metro, tram en trein zoveel mogelijk op elkaar zijn afgestemd. Reis bijvoorbeeld eerst met de trein naar een grote stad en pak vanaf daar de bus of metro naar het centrum of een bezienswaardigheid, dat is het idee. Handige site hiervoor is 9292.nl (ook beschikbaar als app voor Android en iOS). Je hoeft enkel een beginpunt, eindpunt en vertrektijd in te vullen en de site geeft een compleet schema wanneer je met welk vervoersmiddel waar naar toe moet. Handig!

Kijk op 9292.nl

Trein en fiets

Mocht je met de trein gaan, dan zijn er nog een aantal zaken die je tripje vergemakkelijken. Zo bestaat er de mogelijkheid om je fiets mee te nemen in de trein. Daar zijn alleen wel wat regels aan verbonden: zo dien je een speciaal fietskaartje aan te schaffen en mag je enkel buiten de spits reizen. Een betere oplossing is een vouwfiets: eenmaal ingeklapt mag je de tweewieler gratis en wanneer je maar wil meenemen.

Cyclist locks up OV bike Utrecht

Maar de beste keuze is in dit geval absoluut de OV-fiets. Grote en middelgrote stations in Nederland hebben een speciale sectie waar je een OV-fiets kunt lenen. Je betaalt ongeveer 5 euro per 24 uur, check vooral de site van de NS voor de actuele prijs en of jouw station over OV-fietsverhuur beschikt. Mocht je nu op een ander station je OV-fiets willen droppen, dan kan dat, maar je betaalt wel een toeslag.

Stations in Nederland

Vanuit Amsterdam met de trein naar…

Nederland kent bijzondere plekjes. Plekjes die je gemakkelijk met de trein bezoekt, zonder te hoeven overstappen! Vanuit Amsterdam reis je bijvoorbeeld naar…

Maastricht
Maastricht wordt gezien als de bourgondische hoofdstad van Nederland. Gelegen in het zuidelijkste puntje van Limburg kun je er genieten van mooie historische straatjes en pleinen, maar bovenal gezellige en bijzonder goede horeca. Oh, en als je er bent: verplicht een vlaai eten.


Deventer
Deventer is een van de vijf oudste steden van Nederland. De Hanzestad is niet de grootste der Nederlandse steden, maar kent juist een sfeervolle en intieme binnenstad. Het kent onder meer het oudste stenen huis van Nederland en de prachtige, gotische Lebuïnuskerk. En de kans is groot dat als je over de Grote Markt wandelt je binnen drie minuten neerploft op een stoel om een drankje te doen. Belangrijk: met het reguliere OV moet je hoogstwaarschijnlijk wel overstappen (wat overigens niet heel ingewikkeld is), maar de internationale trein naar Duitsland gaat wel rechtstreeks.

Arnhem
Arnhem is de hoofdstad van Gelderland en aangekomen met de trein begrijp je dat direct: het nieuw ontwikkelde station is een modern en architectonisch hoogstandje. Vanuit daar wandel je binnen vijf minuten naar de vele winkelstraten en de Korenmarkt, het bruisende horecahart van Arnhem.

Maar Arnhem is veel meer dan dat: onder meer dankzij ArteZ, de hogeschool van de kunsten, wordt de stad gezien als een creatieve broedplaats. Dat is vooral terug te zien in het gezellige Spijkerkwartier en de 7Straatjes.

The Modekwartier district in Arnhem
Categorie: Ontdekken

Arnhem: een van de meest creatieve steden van Nederland

Beleef mode- en designstad Arnhem en ontdek de perfecte mix van shoppen, natuur, eten & drinken en musea.

Utrecht

Bookcase Mural in Utrecht

Ben jij een shopliefhebber? Dan is een tripje naar Utrecht geen overbodige luxe. Utrecht Centraal is het grootste station van Nederland en loopt naadloos over in Hoog Catharijne, het bijzonder stijlvolle en grote (overdekte) winkelcentrum. Waar Hoog Catharijne vroeger nogal eens gezien werd als lelijk, druk en vies, is het tegenwoordig een shopboulevard met internationale allure. Loop over het nieuwe Hoog Catharijne en waan je voor even in New York.

Hoog Catharijne uit? Dan kom je terecht in een van meest gezellige steden van Nederland met de grachten als hoogtepunt. Veel reizigers verkiezen Utrecht tegenwoordig boven Amsterdam om langere tijd vertoeven. Waarom? Zelfde gezelligheid, maar minder drukte.

Lady opens gate with public transport chip card
Categorie: Lezen

Betalen in het OV: overal naartoe

Bijna alle plaatsen in Nederland zijn te bereiken met het openbaar vervoer. Check gemakkelijk in en uit met OVpay of de OV-chipkaart. Klinkt ingewikkeld, is het niet.

Vond je dit interessant? Ontdek meer