De Nederlandse Koninklijke Familie
Oranje-Nassau, waar komt die naam vandaan?
Het Prinsendom Oranje komt voort uit René van Chalon die het soevereine prinsdom Orange erfde van zijn oom Philibert van Chalon. Na zijn dood, laat hij zijn bezittingen na aan zijn Duitse neef Willem van Nassau. Hij is de stamvader van het Huis Oranje-Nassau. Orange is gelegen in het zuiden van Frankrijk en als prinsdom al sinds 1163 in handen van Huis van Chalon. Dit is dan ook de origine van de wapenspreuk 'Je maintiendrai' en de jachthoorn, die nog steeds in het wapen van de Koninklijke Familie staan.
Nassau is overigens een voormalig Duits graafschap. Dit veranderde daarna in een vorstendom en uiteindelijk in een hertogdom. Het bestond uit de Ottoonse en de Walramse lijn. Huize Oranje-Nassau stamt af van de Ottoonse lijn.
Een korte reis door de Koninklijke stamboom
De eerste koning van het Koninkrijk der Nederlanden was Willem I. De eerste koningin van Nederland was Wilhelmina, die in 1898 koningin werd na de dood van haar vader. Koningin Wilhelmina maakte als staatshoofd twee wereldoorlogen en de dekolonisatie van Indonesië mee. Het standvastige optreden van Wilhelmina in die tijd leverde haar in binnen- en buitenland veel respect op.
Uit haar huwelijk met Hertog Hendrik van Mecklenburg-Schwerin werd in 1909 Juliana geboren. Tijdens het koningschap van Juliana maakte Nederland grote veranderingen mee zoals de naoorlogse wederopbouw en de oliecrisis van midden jaren zeventig. Net als haar moeder was Juliana geliefd door haar maatschappelijke betrokkenheid en informele optreden. Uit haar huwelijk met Prins Bernhard van Lippe-Biesterfeld kwam in 1938 Prinses Beatrix.
Prinses Beatrix zat tussen 1980 en 2013 op de Nederlandse troon. Zij werd gezien als een gerespecteerde Koningin die altijd een buitengewone inzet toonde en grote kennis en betrokkenheid had. Zo kreeg zij in 1996 de prestigieuze internationale Karelsprijs, van de Duitse stad Aken, voor haar inzet voor de eenheid van Europa. Uit het huwelijk met de Duitse diplomaat Claus von Amsberg (Prins Claus) kwam onze huidige koning, Koning Willem-Alexander van Oranje-Nassau (1967).
De Koning en zijn familie
Wat maakt Willem-Alexander een bijzondere koning?
Voor het eerst sinds 1890 heeft Nederland een koning; Koning Willem-Alexander. Dit moet je weten over zijn werk en leven.
Alles wat je moet weten over Koningin Máxima
De Argentijnse Máxima Zorreguieta is Koningin van Nederland, naast haar man Koning Willem-Alexander. Lees alles wat je over onze Koningin moet weten.
Prinsessen Amalia, Alexia en Ariane
Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima hebben samen drie dochters. Lees verder en leer de prinsessen van Oranje-Nassau beter kennen.
Alles wat je moet weten over het leven van Prinses Beatrix
Lees alles over het bijzondere leven van Prinses Beatrix, de vrouw die tussen 1980 en 2013 Koningin van Nederland was.
Herkomst van de vlag en de kleur oranje
Iedereen kent de bekende rood, wit en blauwe vlag van Nederland wel. Maar wist je dat de vlag vroeger uit oranje, wit en blauw bestond? De eerste vermelding van de Nederlandse vlag dateert uit 1572. Het was een driebanige geuzenbanier in de livreikleuren wit en blauw , aangevuld met de kleur oranje, van Willem van Oranje. De zogeheten ‘prinsenvlag’. In 1652 werd de prinsenvlag afgeschaft en de bekende Hollandsche vlag (De Nederlandse vlag) ingevoerd. In 1813 werd Nederland onafhankelijk van de Fransen en werden zowel de oranje-wit-blauw als de rood-wit-blauwe vlaggen weer ingevoerd. Echter had de rood-wit-blauwe vlag de voorkeur en werd deze onder meer op overheidsgebouwen uitgehangen. De Oranje wimpel werd gehesen op belangrijke dagen.