Kingsday Haarlem
© Visit Haarlem
Categorie:De Nederlandse Koninklijke Familie

Vier Koningsdag in Nederland - 26 apr. 2025, Heel Nederland

Elke Nederlander houdt wel van een feestje, en daarom is Koningsdag misschien wel het leukste feest van Nederland. Dit is dé dag dat wij de verjaardag van Koning Willem-Alexander vieren, en dat doen we met veel muziek, dans, vrijmarkten en kermissen. Dit alles terwijl we natuurlijk traditiegetrouw gekleed gaan in de kleur oranje. Kortom, een feest dat je niet mag missen als je in Nederland bent!

  • Trek je oranje outfit aan en vier op Koningsdag als een local.
  • Koningsdag wordt door heel Nederland gevierd.
  • Geniet van muziek, vrijmarkten en de spectaculaire attracties op de vele kermissen.
Maastricht, April 27, 2022 The royal family gets to know the carnival associations of Maastricht during Koningsdag 2022

Toen voormalig koningin Beatrix nog staatshoofd was, vierde heel Nederland Koninginnedag op 30 april. Dit veranderde in 2014 toen Willem-Alexander de nieuwe koning werd. Sindsdien noemen wij het Koningsdag en viert heel Nederland - samen met de koninklijke familie - Koningsdag op 27 april. Tenminste, als Koningsdag niet op zondag valt. Is dat wel het geval dan wordt de viering naar zaterdag 26 april verplaatst.

Traditiegetrouw bezoekt de koning met zijn familie ieder jaar een andere gemeente in Nederland, waarbij de stad en omliggende plaatsen zich op een feestelijke en kenmerkende manier kunnen presenteren aan de royals. De afgelopen jaren waren onder meer Eindhoven, Maastricht en Amersfoort het uitbundige decor voor deze feestdag. De meeste toeschouwers zijn van top tot teen gekleed in oranje, lopen rond met Nederlandse vlaggetjes of schminken deze zelfs op de wangen.

Waarom de kleur oranje?

Als je wel eens foto’s van Koningsdag bent tegengekomen, dan is het je vast niet ontgaan dat bijna iedereen in het oranje gekleed gaat. Dit is omdat het koningshuis de naam ‘Huis van Oranje' draagt en het de nationale kleur is van Nederland. Maar hoe is dit ontstaan? Nou, dit vindt zijn oorsprong bij Willem van Oranje. Hij werd geboren als Willem van Nassau-Dillenburg in 1533. Op 11-jarige leeftijd erfde hij het Prinsdom Oranje in het zuiden van Frankrijk. Dit maakte hem een soevereine vorst.

Zijn volledige naam werd toen Willem van Oranje-Nassau, afgekort tot Willem van Oranje. Hij was de leider van de opstand van Nederland tegen Spanje en het eerste gebruik van oranje als symboolkleur was dan ook toen hij de stad Den Briel veroverde van Spanje. Hij wordt beschouwd als De Vader des Vaderlands. Nederlanders dragen oranje als een symbool van de nationale eenheid en een teken van trots.

Koekhappen en wc-potgooien

Door heel het land wordt er actief feest gevierd en zijn er verschillende evenementen en activiteiten waar je aan mee kan doen. Ga bijvoorbeeld langs een vrijmarkt om leuke items te scoren of om zelfgemaakte lekkernijen te eten. Dit is één van de bekendste tradities van Koningsdag. In de meeste steden en dorpen vinden deze vrijmarkten tijdens Koningsdag plaats, waarbij bewoners (vaak kinderen) oude spullen verkopen en huisgemaakte lekkernijen aanbieden. En dat alles vaak ook nog tegen een fijne prijs.

Eens meemaken? Bezoek dan bijvoorbeeld de vrijmarkt in Utrecht en loop daarna langs de mooi versierde boten in de grachten en beleef de gezellige feesten en optredens op pleinen als het Domplein, het Lucasbolwerk, de Mariaplaats, Neude en het Janskerkhof. Maar in welke stad je ook belandt op 27 april, je gaat je prima vermaken. Verder zijn er ook veel kermissen door het land te vinden en kom je de meest gekke en leuke oudhollandse spelletjes tegen. Van koekhappen tot wc-potgooien.

Koningsnacht

Niet alleen vieren wij feest op Koningsdag, ook tijdens de zogenoemde Koningsnacht is het raadzaam om in Nederland te zijn. Dit is de avond vóór Koningsdag. Ook dit wordt in veel plaatsen uitgebreid gevierd met live muziek in de straten en kroegen, en DJ’s in (tot clubs omgetoverde) restaurants. Het is een gemoedelijke avond om gezellig met elkaar te dansen en te feesten in aanloop naar de verjaardag van de koning. Ook is er een aantal gratis festivals die je tijdens Koningsnacht kan bezoeken. Ga bijvoorbeeld naar The Life I Live-festival in de hofstad Den Haag, het Deventer Koningsfestival in Deventer, het Royal Dutch in Eindhoven of het Foute Oranjefeest in Arnhem. Heb je liever geen festival, dan kan je natuurlijk ook gewoon terecht bij de vele kroegen, bars en pleinen voor het nodige plezier.

Openbaar vervoer

Hou er wel rekening mee dat de koningsdagfestiviteiten zich met name in de binnensteden afspelen. Door de vrijmarkten, optochten en festivals kan het zijn dat er wegen zijn afgesloten en het, met name in de grote steden, erg druk is. Het is dan ook zeker aan te raden om met het openbaar vervoer te reizen op Koningsdag.

Vond je dit interessant? Ontdek meer