Cyclist through the forest in autumn colors with reflection in the water
© Rob Voss via Hollandse Hoogte ANP

Natuur in Nederland

Schoonheid op elke hoek

Natuur als identiteit

Natuurlijk genieten

Nederland heeft zo’n beetje iedere denkbare vorm aan natuurschoon. Dat is ook gelijk het mooie aan ons land. Want waar je ook bent, iedere plek kent wel zijn eigen, unieke landschap. Van de bosrijke Veluwe tot de glooiende heuvels in Maastricht en van Zeeland tot de Waddeneilanden: het is natuurlijk genieten. Geniet jij mee?

Nationaal Park Hoge Veluwe

Nederland telt twaalf provincies die ieder hun eigen identiteit en natuurschoon kennen. In Gelderland zijn de prachtige Veluwse bossen en wijdgestrekte heidevelden rijk aan herten en wilde zwijnen. In Brabant en Zuid-Holland kunnen de Biesboschmoerassen per pont worden verkend om vogels en bevers aan het werk te zien. En in Drenthe kom je al wandelend of fietsend door het bos 5000 jaar oude stenen tegen die bekend staan als Hunebedden. En van de schilderachtige dorpjes van Friesland tot de glooiende heuvels van Limburg - Nederland heeft, kortom, voor elk wat wils.

Tiny house on the heath at Cabiner - Drenthe

De Wadden

Een eilandengroep in Nederland

Erfgoed

TV-TAS. Die afkorting is het bruggetje dat basisschoolleerlingen in Nederland leren om de namen van onze eilanden te onthouden. Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog vormen samen de Waddeneilanden. Oké, stiekem hoort er ook nog Rottumeroog bij (en wat eilandjes in Duitsland), maar als je dit bijzondere onderdeel van het UNESCO Werelderfgoed wil bezoeken, kom je hier toch echt op uit.

Dune landscape on Texel with looming sky

En dat is ook niet zo gek, want stuk voor stuk zijn de Waddeneilanden een genot om te zien en te beleven. Uitgestrekte stranden en prachtige duinen worden afgewisseld met intieme steden, gezellige barretjes en vooral: een sfeervolle en vriendelijke omgeving. En mocht je graag in de kroeg zitten: met name Texel en Terschelling staan bekend om hun horeca.

Drenkelingenhuisje Vlieland

Duurzaam festival

Vlieland heeft daarentegen een van de populairste hippe festivals van Nederland. Into The Great Wide Open is een populair driedaags muziekfestival en vindt ieder jaar in augustus of september plaats op ‘Vlie’. Het festival wordt midden in de natuur op een zo duurzaam mogelijke wijze georganiseerd en is daarmee uniek in zijn soort.

Maar misschien wel het meest bijzonder aan onze eilanden? Bij eb kun je als bezoeker wadlopen. Tijdens laagwaterstand vallen de zandbanken van de zee droog waardoor je letterlijk kunt wandelen over de zeebodem. Een bijzondere ervaring, die eigenlijk iedere bezoeker een keer geprobeerd moet hebben.

Festival Into The Great Wide Open
Tijdens eb kun je wandelen over de zeebodem.
Wadden sea evening sailing trip sunset

Hoe ervaar je de Nederlandse natuur?

Bosrijke gebieden

Onontgonnen gebieden

Onterecht vergeten

Daybreak at the Veluwe

Zonder research te doen denkt een gemiddelde toerist bij Nederland doorgaans aan windmolens, tulpen en Amsterdam en haar grachten. Dat is historisch gezien best logisch, maar Nederland is zoveel meer dan dat. Zo worden onze bosrijke gebieden (te) vaak vergeten. De Veluwe in Gelderland, het Drentse Nationaal Park Dwingelderveld, de prachtige parkbossen van landgoed Vennebroek in Groningen - zo maar drie plekken in Nederland waar iedere natuurliefhebber zijn hart kan ophalen.

200 wandelroutes op de Veluwe

Fietsen & wandelen

De beste manier om al die bossen te bezoeken is per fiets. Een fijn tochtje van tientallen kilometers en dan moe maar voldaan ergens een pannenkoek of broodje eten.
Al moet gezegd: ’zullen we gaan wandelen’, is een veelgehoorde vraag in de weekenden.

Man looks out of cottage Cabiner in Drenthe

Eigenlijk is een combinatie van die twee nog het beste. Stukje fietsen naar en door het bos en dan op de wat moeilijkere paden lekker gaan wandelen. Bijvoorbeeld op de Veluwe waar je eigenlijk overal wel terecht kunt, zeker in de herfst. Man, dan ben je pas écht aan het genieten!

Fijne wandelplekken op de Veluwe

Bird view Drenthe forests and lake with vacation cabin

Kijk, zo mooi is de Veluwe

Bergen in Nederland

Ja echt, we hebben ze

Steil

Nederland is voor het grootste gedeelte plat. Maar als je echt goed zoekt, dan kun je wel een paar heerlijke heuvels vinden. Wielrenners noemen ze zelfs bergen. Waarom? Ze zijn niet heel hoog, maar wel: steil. Om vooral niet te zeggen: heel steil.

Cyclist on Col du VAM, Drenthe

Deze ‘bergen’ liggen in Zuid-Limburg, vlakbij de grens met België. En mocht je nou toevallig vanuit Amsterdam of een andere grote stad met de trein afreizen naar dit mooie stukje Nederland, dan ga je je verbazen. De sfeer, omgeving, mensen en cultuur: echt alles is anders dan in de Randstad. Het ademt gezelligheid en proeft bourgondisch.

Cyclist on Col du VAM

Welke Limburgse ‘bergen’ moet ik écht met de fiets beklimmen?

  • Onze tip voor 'Cauberg'

    Cauberg during Amstel Gold Race

    Liefhebbers van wielrennen kennen de Cauberg omdat -ie in de route van de Amstel Gold Race zit. En ook meerdere keren de finish van het WK. Maar de Cauberg is, geestig genoeg, de zwaarste van de Limburgse bergen. Op het steilste punt is het stijgingspercentage 11,8 procent.

    Lees meer

    Bekijk ook onze suggesties voor:

  • Onze tip voor 'Keutenberg'

    Cycling with 22% gradient Keutenberg

    De Keutenberg is dé angstgegner van veel wielrenners die een rondje Zuid-Limburg doen. De reden? De eerste 200 meter slaan je knockout en daarna zit er niets anders op dan de resterende kilometer te harken naar het dorpje Keutenberg.

    Lees meer

    Bekijk ook onze suggesties voor:

  • Onze tip voor 'Gulperberg'

    Cycling with rolling hills behind in Gulpen

    De Gulperberg is een populaire berg in Limburg. Niet in de minste plaats vanwege het speciale monument voor wijlen Jean Nelissen, een Nederlandse oud-wielrencommentator die werd gewaardeerd in binnen- en buitenland. Je kunt de berg op verschillende manieren beklimmen, maar vanuit het dorpje Partij is het ‘t zwaarst. De klim is 500 meter lang, maar vergis je niet: dit is een echte kuitenbijter met hoogtepercentages tot wel 15 procent.

    Lees meer

    Bekijk ook onze suggesties voor:

De heuvels van Zuid-Limburg. Hier wil een mens heen, toch?

Zeeland

Hidden gem

Een ongehoord mooie provincie

(paalhoofden) Beach poles in Zeeland

De meest gevarieerde provincie als het gaat om natuurschoon is hoogstwaarschijnlijk Zeeland. Dat klinkt voor velen als een verrassing en misschien een beetje gek, maar dat komt vooral door het imago van Zeeland. Denkt een Nederlander aan de Zeeuwse provincie, dan denkt -ie aan mosselen, lange stranden, warme chocolademelk met slagroom en, vooral, zee. Veel zee.

En die vooroordelen kloppen en zijn ook een absolute reden om deze bijzondere regio te bezoeken. De kust is ongehoord mooi, dankzij zijn klassieke uitstraling zonder al teveel toeristische attracties of hoogbouw. Maar Zeeland heeft zoveel meer. Van drassige oeverlanden, uitgesproken polders en dijken, bosgebied - kortom: voor ieder wat wils. En dan ook nog eens voor jong en oud. Het is eigenlijk de ideale plek voor een gezonde, lange vakantie (waarbij je natuurlijk wel een beetje moet hopen op goed weer - maar dat is overal in Nederland).

Wist je dat?

De provincie Zeeland liefst voor 40% uit water bestaat?

Gevogelte

Opmerkelijk is bijvoorbeeld de eendenkooi in het pittoreske Sint Philipsland. Vroeger werden eendenkooien ingezet om de dieren uiteindelijk te gebruiken voor consumptie, tegenwoordig zijn ze een oase van rust voor mens, dier en milieu. De kooi ligt in een vogelrijk gebied van 11,5 hectare, ideaal voor een flinke wandeling. Tip: neem je verrekijker mee.

Birds in Zeeland

En denk ook eens aan de Groese Polders. Daar ligt een spannende, kindvriendelijke speelnatuurplaats, met onder meer een trekvlot en vlonderpad. Bovendien zijn er heel veel vogels, waaronder de zeldzame goudvink. Naderhand kun je een fijn happie doen bij restaurant Fier.

Ducks in Zeeland

Sfeervol, intiem, gezellig. Maar vooral: bijzonder mooi. De provincie Zeeland is met recht een ‘hidden gem’.