Trees and sunset frame a scenic lake and a sprawling moorland in the Dwingelderveld National Park
© Gijs Rijsdijk Shutterstock

Geurende bossen, bloeiende heide en stuifzandvlaktes. Je vindt het allemaal in Nationaal Park Dwingelderveld in de provincie Drenthe. In dit uitgestrekte natuurgebied liggen de Dwingelose Heide en de Kraloëerheid. Dit is het grootste aaneengesloten vochtige heidegebied in Noordwest-Europa. Hier heeft elk seizoen z’n eigen kleur en kan je onder prachtige wolkenluchten verdwalen en tot rust komen.

  • Kom tot rust in de Drentse natuur.
  • Beleef het Nationale Park in alles seizoenen.
  • Ontdek de zeldzame planten en dieren.
Adres:
Benderse 22
7963RA Ruinen

De unieke Drentse natuur

Vennen in National Park Dwingelderveld

Nergens anders in West-Europa vind je zo’n groot nat heidegebied als in de provincie Drenthe. Binnen de 3.700 hectare van Nationaal Park Dwingelderveld worden heidevelden met plassen afgewisseld met bos en stuifzand. Naast de struikheide en de dopheide is dit het leefgebied voor veel zeldzame planten, vogels, vlinders en bijna alle Nederlandse reptielen. Het is daarom sinds 1991 een Nationaal Park. In het Dwingelderveld liggen meer dan zestig vennen en veentjes waar een rijke en bijzondere flora en fauna omheen is ontstaan. Doordat de veentjes van nature voedselarm zijn, kan er hoogveen ontwikkelen, met bijzondere planten zoals veenmossen, beenbreek, veenbes en lavendelheide.

'Witte wieven’

Open field in National Park Dwingelderveld

In de natte delen van het Dwingelderveld groeien planten zoals dopheide, veenpluis, klokjesgentiaan en orchideeën. Ondanks dat het een nat gebied is, is het goed te verkennen te voet of te fiets, mede dankzij de aangelegde paden boven het water. Grote groepen jeneverbessen met uiteenlopende vormen, zoals plat of zuilvorming, groeien op verschillende plekken. Vroeger werden deze struiken tijdens de schemering soms als ‘witte wieven’ gezien en durfde men niet meer de heide op. Boven de vennen vliegen vele soorten gekleurde libellen, op zoek naar een prooi of een partner.

Slangen, spechten, roofvogels

In het natuurgebied vind je veel bijzondere dieren. Je kan er bijvoorbeeld adders, ringslangen, reeën, vossen en spechten tegenkomen. In het Dwingelderveld zijn de groene specht, de zwarte specht, en de grote bonte specht de meest voorkomende spechten. Ook zweven er imposante roofvogels rond zoals grote buizerds. En met een beetje geluk krijg je een slechtvalk of ruigpootbuizerd in de kijker! Op warme dagen zweven zij door de lucht hoog boven het land. Een insect wat door zijn kleur goed te zien is tijdens een wandeling over open terrein is de mestkever. Vaak te zien op keutels van de meest voorkomende dieren in het gebied zoals de schapen, reeën en konijnen. De driehoornmestkever komt hier ook voor.

Huifkar en schapen drijven

Shepherd with a herd of sheep in National Park Dwingelderveld

Het Dwingelderveld heeft twee schaapskuddes met herders, naast schapen en runderen die zelfstandig grazen in omheinde gebieden. In het gebied lopen tientallen dieren rond die de beheerders inzetten bij het begrazen van natuurterreinen. Het Drents heideschaap eet takjes van struikheide en houdt deze struiken kort. Ook gras en jonge boompjes vinden ze erg lekker. Tijdens de zomermaanden worden veel activiteiten georganiseerd. Neem bijvoorbeeld een rit in een van de huifkarren over de heide en woon een demonstratie schapen drijven bij. De huifkar maakt het ook voor mindervaliden mogelijk om de natte heide te betreden.

Vond je dit interessant? Ontdek meer