Droogmakerij de Beemster
Van binnenmeer tot waterrijk landschap
Al meer dan 400 jaar geleden, tussen 1607 en 1612, slaagden Nederlanders erin om met 43 molens land in te polderen in een gebied dat toen nog een binnenmeer was. Het binnenmeer De Beemster veranderde in die tijd in een fraai landschap dat 3,5 meter onder zeeniveau ligt en is ingedeeld in een strak geometrisch patroon van vierkanten en kwadranten. Het is een voorbeeld geweest voor veel andere droogmakerijen, waaronder de Schermer. In de Schermer zijn nog vele waterwindmolens in het landschap aanwezig.
Bekijk deze video
Werelderfgoed
Jan Adriaenszoon Leeghwater, zoon van een molenmaker en waterbouwkundige, was de man onder wiens leiding dit gebeurde. Toen de droogmaking werd voltooid, bleek het nieuwe land te bestaan uit vruchtbare klei. Het land werd verkaveld en verhuurd aan agrariërs en veehouders en rijke kooplui bouwden er hun statige herenhuizen en landhuizen. De Beemster werd in 1999 opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO als ‘een door mensen geschapen creatief meesterstuk’, waarbij de 17e-eeuwse idealen nog steeds goed waarneembaar zijn in het totale gebied.
Natuurgebied Schermereiland
Vandaag de dag is het gebied tussen De Beemster en de Schermer, het Schermereiland, geliefd als natuurgebied met bijzondere moerasvogels en unieke begroeiing. Er wordt volop gefietst, er worden vaartochten georganiseerd en buiten het broedseizoen kun je er mooi wandelen.
Tip: huur een fiets, een Twizy of een elektrische scooter om van de prachtige omgeving te genieten. Op de fietspaden en smalle wegen rijd je op je gemak en kun je onderweg stoppen waar je wilt. Je komt langs fraaie landhuizen en de vele stolpboerderijen, ook wel de piramides van het noorden genoemd.
Bezoek aan Museummolen
De Museummolen in Schermerhorn staat in een schitterende opstelling van drie molens op een rij. Vanuit het bezoekerscentrum is de tweede molen, de Museummolen, te bezichtigen. Deze watermolen is rietgedekt en ingericht naar het leven van begin 20e eeuw. Bezoekers kunnen hier in meerdere talen uitleg krijgen van de molenaar en tot bovenin de kap klimmen om de draaiende tandwielen van dichtbij te zien.
Kijk op www.visitbeemster.nl voor meer info over activiteiten en het Bezoekerscentrum De Beemster.
De Stelling van Amsterdam
De Stelling van Amsterdam, ook wel de stille ring genoemd, is een oase van rust op slechts 15 kilometer van Amsterdam.