De Stelling van Amsterdam
De landschappen rondom de Stelling
Wie de Stelling van Amsterdam volgt komt door verschillende landschappen. Het verdedigingswerk is 135 kilometer lang en hoewel het soms dichtbij stedelijke gebieden komt, is de stelling altijd een oase van rust. Graslanden, akkers, meren, rivieren, veen-, zand- en kleigronden wisselen elkaar af. Door menselijke hand staan op de dijken lange rijen populieren en groeien er bijzondere planten en kruiden rondom de forten.
De planten en bomen waren vroeger van belang voor het leger. Bomen dienden als camouflage of werden in het geval van mobilisatie belangrijk als brandstof. Hagen van meidoorns en rozen werkten als natuurlijk prikkeldraad. Met de vele waterwegen rondom de stelling kon men de weilanden rondom de forten en dijken in korte tijd onder water zetten. De Stelling van Amsterdam en de omringende natuur is voornamelijk het leefgebied van vogels, vleermuizen en knaagdieren.
Geschiedenis, cultuur en natuur
Je kan fietsen, skeeleren of wandelen langs de Stelling van Amsterdam. Je passeert maar liefst 42 forten, vele prachtige dorpen en weidse vergezichten. Het mooie aan de Stelling van Amsterdam is dat je in een keer de geschiedenis, cultuur en natuur van het gebied kunt opsnuiven.
Veel van de forten van de Stelling van Amsterdam zijn ingericht voor een ander doel en zijn tegenwoordig musea of ateliers voor kunstenaars. Verder liggen er langs de 135 kilometer lange route vogelobservatieposten, landhuizen, parken, faciliteiten voor waterrecreatie en heel veel mooie plaatsen. De verleiding is groot om de historische ambiance van deze oude plaatsen op te snuiven vanaf een terras onder het genot van een koffie en vers appelgebak.