Yellow tulips blue sky
© Saraporn via Shutterstock
De Nederlandse seizoenen

Lente in Nederland

Onze tulpen beginnen te bloeien, er staat doorgaans een frisgezonde wind en de zon straalt. Knipper één keer met je ogen en opeens zitten alle terrassen vol. In de lente komt de Nederlander weer buiten. En terecht, want tijdens deze periode begint Nederland volop te leven. Wij gidsen je door deze fijne lenteperiode heen met tips, ideeën en prachtige locaties.

  • Prachtige bloemen in de bollenstreek en daarbuiten.
  • Genieten van feestjes, festivals en natuurlijk Koningsdag.
  • Wandel door een natuur in bloei.

In bloei

Selfie besides the tulips

In de lente staat Nederland in bloei. Dat klinkt wat overdreven, maar reis met de trein door het Nederlandse landschap en gegarandeerd dat je kilometerslange bloemenvelden tegenkomt.

Zeker in de Bollenstreek geniet je van prachtige tulpen, krokussen en narcissen, zover het oog reikt. Ideale plaats om al dat moois te bekijken? Lisse, niet in de minste plaats vanwege de Keukenhof, waar tijdens de lente meer dan 7 miljoen bloemen in bloei staan. In binnen- en buitenland wordt de Keukenhof gezien als een unieke buitenattractie waar natuur, flora en fauna en Nederland samenkomen. Een absolute tip, dus.

De Bollenstreek is een vrij grote regio en lang niet alle bollen staan tegelijk in bloei. Speciaal daarvoor is de Flower Map bedacht. Op deze digitale kaart wordt de actuele bloei weergegeven. Ook handig om te gebruiken om een fijne fietsroute uit te stippelen.

Maar niet iedereen heeft zin om bloemrijk Nederland te bekijken. Geen probleem, ons land biedt juist in de lente veel meer dan enkel die bloeiende pracht en praal. Het voorjaar is eigenlijk de ideale periode om een langere tijd van Nederland te genieten. Want niet alleen schijnt best vaak de zon en is het niet te koud, ook regent het festivalletjes, (buiten)concerten en evenementen.

Paaspop

Mooi voorbeeld daarvan is Paaspop, een driedaags muziekevenement in het Brabantse Schijndel dat plaatsvindt tijdens de Paasdagen. Het festival biedt al sinds 1974 een gevarieerde line-up van nationale en internationale artiesten, met zowel gevestigde namen als opkomende talenten. Het trekt tegenwoordig zo’n 90.000 bezoekers en wordt gezien als de leukste paasactiviteit voor muziekliefhebbers en festivalgangers.

Verder is in grote steden eigenlijk ieder weekend wel wat te doen. En dan hebben we het niet alleen over bekendere plaatsen als Amsterdam, Rotterdam of Den Haag, maar denk ook eens aan Zutphen, Amersfoort, Nijmegen of Leeuwarden. Steden, kortom, met een bruisende binnenstad en gezellige horeca.

Koningsdag

Canal houses with Dutch flags and orange pennant during King's Day

Tijdens het voorjaar vindt ook een van de grootste landelijke evenementen van Nederland plaats: op Koningsdag vieren we de verjaardag van onze koning, Willem-Alexander. Dat doen we traditiegetrouw oranjegekleed, met vlaggetjes op de wangen, terwijl we struinen over de vrijmarkt, een rommelmarkt waar iedereen aan mag deelnemen. Overal staan foodtrucks en verrijdbare barretjes, terwijl bandjes en muzikanten van heel jong tot heel oud proberen wat bij te verdienen als straatartiest.

De avond ervoor feesten we, zeker in grote steden, tot diep in de nacht. Tijdens ‘Koningsnacht’ is Amsterdam een traditionele trekpleister, maar tegenwoordig zijn ook Utrecht, Rotterdam en Den Haag heel populair. Op pleinen en straten en in kroegen en (tot club omgetoverde) restaurants staan de leukste dj’s en bands te spelen. Je danst tot diep in de nacht om af te sluiten ‘met een vette bek’, bij een snackbar.

En mocht je nu de datum googelen: Koningsdag is op 27 april en dus niet op 30 april - de datum waarop voormalig koningin Beatrix het altijd vierde. Waarom we dit melden? Nog altijd gaan er jaarlijks toeristen en reizigers de mist mee in, bijvoorbeeld omdat ze een (te) oude Lonely Planet gebruiken als reisgids, of niet de juiste websites lezen. En dan zie je ineens iemand in Amsterdam met een oranje boa verward om zich heen kijken waar het feestje nu precies is. En dat willen we mensen niet aan doen. Koningsdag is namelijk te leuk om te missen!

In Nederland is het helaas niet zo dat in de lente de zon altijd schijnt. Het komt vrij vaak voor dat bijvoorbeeld Koningsdag weliswaar gezellig, maar nat is. Hou er dus rekening mee dat je de landelijke verjaardag van Willem-Alexander mogelijk met lange jas en paraplu zal vieren. Dan is het overigens nog steeds een gezellig (buiten)feest, alleen iets modderiger.

Lente met kinderen

Children in the Experience Forest Lelystad

Mocht je met kinderen in Nederland zijn, dan zijn er een hele hoop leuke boerderijen en attracties waar zowel binnen- als buitenactiviteiten te doen zijn. Geen behoefte aan pretparken of gigantische zwembaden? Ons land biedt meer dan genoeg originele alternatieven.

Denk bijvoorbeeld aan de Geertjes Hoeve aan de rand van Utrecht, waar naast een keur aan boerderijdieren ook een hoop andere (veelal op kinderen gerichte) zaken te vinden zijn. Klim bijvoorbeeld op strobalen, geef geitjes melk, klim op een pony en lach om de wroetende varkens - het kan hier allemaal. Tegelijkertijd kent Geertjes Hoeve een prachtige, uitgebreide boerderijwinkel en een restauratie met geweldige pannenkoeken en andere lekkernijen.

In Lelystad bevindt zich het ‘grootste speelbos van Nederland’. In het Belevenissenbos kun je je niet alleen een slag in de rondte spelen, maar ook kamperen, picknicken en ravotten in en nabij allerlei waterpartijen. Het bos wordt volledig gerund door vrijwilligers en kent liefst 140 speeltoestellen. Dikke kans dat je na een dagje Belevenissenbos denkt: volgende week ga ik weer. Handig: Bij de ingang zijn toiletten, omkleedruimtes en douches te vinden.

Wandelen in de lente

Women watching over Nationaal Park De Maasduinen

Voor de ultieme natuurliefhebbers zijn er veel, heel veel, parken waar je heerlijk wandelt of fietst. In Limburg heb je bijvoorbeeld het prachtige Nationaal Park De Maasduinen. De Maasduinen vormen de langste rivierduinengordel van Nederland en zijn ontstaan door een samenspel van water, wind en mens. Typisch Nederlands, dus.

Lentetips van Maarten Jacobi

Nederland is tijdens de lente een lust voor het oog en precies daarom hebben we Maarten Jacobi, hoofdredacteur van fotografieplatform Zoom.nl gevraagd naar enkele bijzondere locaties om te fotograferen.

  1. Als fotografieliefhebber ontkom je natuurlijk niet aan een bezoek aan de Bollenstreek, maar denk ook eens aan het het bloesempark in het Amsterdamse Bos. Zeker bij zonsopkomst is het daar supermooi. Ik noem die plek zelf ook wel ‘klein Japan’, vanwege de typische kersenbloesems, ooit geschonken door de ‘Japan Women’s Club’. Bij het ochtendgloren is het er qua toeristen nog lekker rustig, maar bovenal is het licht echt geweldig. Dan kun je als fotograaf veel plezier hebben.

  2. De fruitbomen in de Betuwe, een regio in Gelderland, staan in de lente volop in bloei. Ga je er fotograferen, kom dan in de ochtend. In de lente is er vaak een groot verschil in dag- en nachttemperatuur en dat zorgt voor nevel en mist. Zeker in de Betuwe ziet dat er haast sprookjesachtig uit.

  3. In het voorjaar komen diertjes langzaam uit hun winterslaap, denk bijvoorbeeld aan wilde zwijnen. Die beesten zijn rond schemering heel actief en bijvoorbeeld in natuurpark De Hoge Veluwe kun je ze volop zien scharrelen. Leuk en bijzonder om op de gevoelige plaat te zetten.