© Gijs Versteeg Fotografie
Categorie:Handige vakantie tips

Het verschil tussen Nederland en Holland

Is het nou Nederland of Holland? Veel mensen in het buitenland hebben geen idee, en zelfs voor Nederlanders zelf lijkt het verschil niet altijd duidelijk. In dit artikel leggen we uit waar deze twee namen vandaan komen, wat het verschil is en waarom Holland én de rest van Nederland zeker een bezoekje waard zijn!

  • Ontdek wat het verschil is tussen Holland en Nederland.
  • Kom meer te weten over de gevarieerde Nederlandse natuur.
  • Lees over typisch Nederlandse iconen.

Wat is het verschil tussen Holland en Nederland? Veel mensen lijken vaak te denken dat deze twee woorden hetzelfde betekenen. Maar Noord-Holland en Zuid-Holland zijn slechts twee van de twaalf provincies van Nederland, dat officieel het Koninkrijk der Nederlanden heet. In dit artikel lees je waar de verwarring vandaan komt en wat Nederland allemaal te bieden heeft.

Nederland en Holland: een korte geschiedenisles

De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden bestond van 1588 tot 1795, en het gewest Holland maakte hier deel van uit. Toen Napoleon Nederland veroverde in 1795, werd Holland een ‘departement’ van de Bataafse Republiek en in 1806 van Koninkrijk Holland. Na het vertrek van de Fransen werd het departement Holland een provincie, later opgedeeld in Zuid- en Noord-Holland. België hoorde in die tijd ook bij het Koninkrijk der Nederlanden, maar scheidde zich af in 1830, onder andere omdat ze Holland te dominant vonden.

Juist omdat Holland altijd zo dominant is geweest op economisch en cultureel gebied, zeggen mensen vooral in het buitenland vaak Holland als ze het hele land bedoelen. Maar de andere tien provincies zijn ook Nederland: Zeeland, Noord-Brabant, Limburg, Utrecht, Gelderland, Flevoland, Overijssel, Drenthe, Friesland en Groningen. In dit artikel kijken we naar wat de verschillende delen van Nederland zoal te bieden hebben.

Laat je inspireren

Welke stad bezoek jij als je naar Nederland komt? Ontdek de bijzondere verhalen van onze steden. Lees meer over onze steden

Natuur in Nederland

De Nederlandse natuur is erg afwisselend. Van de lange kusten met hun duinen en zandstranden tot de bossen en heide van de Veluwe en Drenthe, de heuvels van Zuid-Limburg en de Friese meren: je komt in Nederland allerlei landschapstypes tegen.

Het water is in Nederland alomtegenwoordig. Ontdek de wetlands van de Biesbosch, een van de weinige zoetwatergetijdengebieden in de wereld, of ga zeilen op de Loosdrechtse Plassen of de Maasplassen. Je kunt ook uitwaaien langs de Zeeuwse kust of de Nederlandse polderlandschappen bewonderen, resultaat van de strijd tegen het water. Zelfs in de drukke Randstad is er volop natuur te vinden: het beroemde Groene Hart. Maar welke provincie je ook bezoekt, je kunt altijd naar buiten, de natuur in.

Typisch Nederlands

In echte Nederlandse stijl ontdek je het land bij voorkeur op de fiets. Het grotendeels vlakke landschap en de vaak korte afstanden hebben van de fiets het Nederlandse vervoersmiddel bij uitstek gemaakt en een echt icoon van de Nederlandse cultuur. Nederlanders fietsen altijd en overal, door weer en wind.

Andere iconen van de Nederlandse cultuur? Je kent ze waarschijnlijk wel: de molens, de tulpen, de polders en de kaas. Maar ook de Hollandse Meesters en Pride. Nederland, in al zijn diversiteit, is een land waar traditie en innovatie hand in hand gaan. Het was het eerste land ter wereld waar mensen van hetzelfde geslacht konden trouwen. En Dutch Design is wereldberoemd, niet alleen vanwege de gedurfde ontwerpen van Nederlandse designers, maar ook vanwege de missie van de stroming om de wereld handiger, rechtvaardiger en duurzamer te maken.

Duurzaamheid en innovatie zijn punten waar het Nederland van nu sterk op inzet. Het land is niet alleen een voortrekker bij de overstap naar de elektrisch auto, maar er wordt ook gewerkt aan projecten als klimaatneutrale gebouwen en fietspaden die elektriciteit opwekken. Niets is te gek!

Feestdagen in Nederland

Crowd in orange celebrating Kingsday in Utrecht

Typisch Nederlandse feestdagen zijn Koningsdag, Sinterklaas en (in het zuiden) carnaval. Op Koningsdag worden overal in het land volksfeesten georganiseerd met muziek, kleedjesmarkten waar je allerlei tweedehands spulletjes kunt kopen, en spelletjes voor de kinderen en bier voor de volwassenen. Je ziet mensen ook vaak uitgedost in grappige oranje kleding. Diezelfde kostuums trekken ze uit de kast wanneer het nationale voetbalelftal speelt. Want ook met het EK en WK voetbal is het feest in Nederland, waarbij hele buurten oranje kleuren en samen naar de wedstrijden kijken.

Sinterklaas is een traditioneel kinderfeest in december, waarbij Sint en Piet cadeautjes en snoep brengen voor de kleintjes. Oudere kinderen en volwassenen maken surprises en schrijven gedichten. Ben je begin december in Nederland? Proef dan vooral de traditionele kruidnootjes of een banketletter!

Carnaval wordt vooral in de provincies Noord-Brabant en Limburg gevierd. Het feest zelf vindt plaats tijdens de carnavalsweek, zeven weken voor Pasen, maar de voorbereidingen duren maanden. In ieder dorp en iedere stad komen lang van tevoren mensen samen om het feest te organiseren en praalwagens en kostuums te maken. Ben je met carnaval in het zuiden van het land? Trek je gekste verkleedkleren aan en feest gezellig mee!

Stedentrip in Nederland

View of St. Servatius Bridge and the Meuse

Nederland is een geweldige bestemming voor een stedentrip. De meeste mensen gaan naar Amsterdam, maar ook buiten de hoofdstad, en buiten Holland, zijn er mooie steden om musea en architectuur te bekijken, heerlijk te eten, te shoppen en rond te wandelen. Denk bijvoorbeeld aan Utrecht, Maastricht of Leeuwarden.

Als dit je eerste trip naar Nederland is, bekijk dan vooral onze handige informatie om je op weg te helpen.

En geniet van de diversiteit van dit mooie land!

Vond je dit interessant? Ontdek meer