Couple cycling in summer through Witte de Withstraat Rotterdam
© Iris van den Broek

Zomer in Nederland

Zon, zee, strand. Als je aan de zomer denkt, komen deze drie woorden als eerste in je op. Maar Nederland heeft in deze warme maanden zo veel meer. Ons land bruist tijdens dit jaargetijde. Jij bent in Nederland en het is zomer? Wij geven tips en tricks.

  • Festivals, muziek en lekker eten.
  • Kilometerslange stranden.
  • Bijzondere overnachtingen en fijne terrasjes.

De zomer. In Nederland kun je daar op heel veel manieren van genieten. En om maar direct een open deur in te trappen: met de warme zomerzon op je hoofd ontkom je natuurlijk niet aan een bezoek aan een van onze prachtige stranden. De Nederlandse kust is mateloos populair onder vakantiegangers en toeristen, en dat snappen we wel. Met kilometerslange zandstranden, gezellige boulevardrestaurants, ontspannende watersport en hippe strandtenten zijn grote badplaatsen als Scheveningen, Zandvoort en Renesse enorm in trek. Al eens gedacht aan een stadsstrand?

Druk strand in Nederland?

Veel hotels, appartementen en zelfs campings liggen doorgaans op loopafstand van de zee, waardoor veel toeristen vaak wandelend naar het strand gaan. Lekker lang in de zon liggen, tussendoor een visje eten bij een van de vele horecagelegenheden en vooral heel erg genieten. Klein nadeel kan wel de drukte zijn. Zeker in hoogzomer kan het een uitdaging zijn om jouw handdoek op je meest favoriete plek te leggen.

Play volleyball on the beach in Petten

Onze suggestie is vooral om wat langer in Nederland te verblijven, waardoor je bijvoorbeeld tijdens de weekenden makkelijker iets anders kunt gaan doen - doordeweeks is de kans op een wat rustiger strand namelijk veel groter.

Ook hoef je voor water of strand niet per se naar de geijkte plekken. Er zijn een hoop onontdekte parels, denk aan de Maarsseveenseplassen in de gemeente Utrecht of de Wijthmenerplas in Zwolle. En de grootste stad van Flevoland, Almere, heeft een kustlijn van meer dan 40 kilometer - ideaal voor watersportliefhebbers. Ook Castricum is in dit opzicht een fijne keuze. Er hangt de laid backsfeer van Bloemendaal en Zandvoort, maar is (vooralsnog) een stuk minder populair.

Festivalzomer

Two girls at Festival Lowlands on a swing

Sowieso is er in Nederland veel meer te doen in de zomer. Als eerste: in Nederland heerst er een enorme festivalcultuur. Zonnebrilletje op, makkelijke schoenen aan en dansen maar. Of, als je het iets slechter treft: plastic poncho aan, afgetrapte All Stars om de voeten en stampen in de blubber.

Van Lowlands tot Pinkpop en van Best Kept Secret tot Decibel: voor iedere muziekliefhebber is er wel een feestje te vinden. Maar het gemiddelde festival is tegenwoordig zoveel meer dan enkel dansen en drinken. Foodtrucks, pop-up restaurants en kleine barretjes zorgen voor een sfeer- en smaakvol geheel. Een festival is een mooie aangelegenheid om je vakantie in Nederland te starten - om er vervolgens nog een weekje of wat aan vast te plakken.

Hou wel rekening met je portemonnee, want op festivals geef je rustig (en snel) tientallen euro’s uit. De vele foodtrucks en hippe barretjes maken dat je eet en drinkt alsof er geen morgen is. Pulled pork, vegan hamburgers, gintonics - zo maar drie dingen die je bij zo’n beetje ieder festival in Nederland kunt krijgen. Een extra flesje water in je rugzak is bij goed weer overigens geen overbodige luxe.

People enjoying Theater Festival De Parade

Mooi voorbeeld van zo’n smaakvol evenement is De Parade, een kleurrijk reizend theaterfestival wat in de zomerperiode in de vijf grootste steden van ons land te vinden is. Daar kun je niet alleen genieten van goed eten, veel voorstellingen en een Martini-bar, maar ook van een zweefmolen, fotobooth en een toffe silent disco.

Is er geen festival aan de gang of in de buurt? Dan is een uitgebreide picknick in een groot park een heel goed alternatief. Klinkt gek, maar zeker in de grote steden wordt er tot laat in de avond volop gespeeld, gebarbecued en gedronken.

Proef de zomer

People on terraces at Mariaplaats in Utrecht

Maar als je in de zomer in Nederland bent, dan moet je als eerste het terras bezoeken. Want in welke grote stad, hidden gem of bijzonder dorp je ook bent, het terras is overal.

Het is geen nieuws dat het in Nederland regent of waait. Op z’n best is het, zeker in de herfst en winter, ‘druilerig’. Niet bepaald het moment om buiten te genieten van een bitterballetje, fluitje en wat nootjes.

Gevolg: als de zon ook maar een beetje schijnt, komen wij Nederlanders uit onze rijtjeshuizen en appartementen om, met de zonnebril op en het windjack aan, net te doen alsof we het niet koud hebben. Behalve als het zomer is. Want dan is het doorgaans wel lekker warm. En dus zet de horeca de stoelen buiten, om ze pas rond middernacht of later weer op te bergen.

Cultuurshock

Tiny house on the heath at Cabiner - Drenthe

Goed, het strand, festivals en het terras: het zijn zaken die je ook in andere landen terug kunt vinden. Wat maakt Nederland echt uniek? In het kort: Nederland is niet zo groot, waardoor je heel veel verschillende dingen kunt ervaren, zonder dat je er dagen aan reistijd aan kwijt bent.

Eén ritje met de trein is vaak al voldoende voor een cultuurshock. Je bent binnen een uur van de grote stad in een uitgestrekt bos en andersom. Ga bijvoorbeeld eens off-grid op de Veluwe om daarna in Nijmegen uitgebreid te shoppen. En als je een populair festival in Drenthe bezoekt, kun je met een beetje geluk na het festijn gewoon verder feesten in de Randstad.

De expert: Sigrid Stamkot

  1. Ga fietsen

    Voor sportievelingen is er het originele Bikepacking-concept. Eigenlijk is dat niets anders dan ‘op vakantie met de fiets’, maar dan met een sportieve rand. Bikepacking Holland, een initiatief van meerdere hostels in ons land, helpt je met een leuke route, fietsvriendelijke accommodaties en het comfortniveau. Zij houden bij het boeken ook rekening met typische fietsgerelateerde zaken: is er een goede, veilige plek voor je (race)fiets? Is er een sauna waarin je kunt ontspannen na een flinke tocht? En dat alles op maat gemaakt. Maak bijvoorbeeld eens een trip door Drenthe of, voor de iets gevorderde fietser, in en rondom Apeldoorn.

  2. Bezoek Arnhem

    Arnhem is een hippe, creatieve designstad. Maar wat veel mensen niet weten is dat onder de hoofdstad van Gelderland een compleet verborgen gangenstelsel ligt. Onder de winkelstraten van Arnhem bevinden zich zo'n 39 eeuwenoude kelders, die in 2001 helemaal gerestaureerd zijn. Er is daar letterlijk veel geschiedenis onder de grond te vinden. Een gids vertelt alles over de historie, terwijl je er zelf in staat.

  3. Wellness en design

    Tegenwoordig wordt er steeds meer aandacht gegeven aan de aankleding van verblijven van wellness-faciliteiten. Dat was vroeger nog weleens anders: met weinig creatieve meubels en een typisch schilderijtje aan de muur was het allemaal niet zo spannend. Maar tegenwoordig verbaas je je juist over al het moois wat zo’n accommodatie te bieden heeft. Denk bijvoorbeeld aan kunst gericht op de streek of, nog mooier, schilderijen of werken die ontworpen zijn door de hoteliers zelf. En er is geen simpel en traditioneel bubbelbad aanwezig, maar juist iets waar je direct in wil springen. Mooi voorbeeld is het Mori Tiny House in Nunspeet, maar ook de Lodges in Twente zijn de moeite waard.