Women with a surfboard riding on a bike The Hague
© The Hague & Partners

Watersporten in Nederland

Reizend door het laagland van Nederland ontkomt je er bijna niet aan. Overal vind je meren, stranden en plassen waarop uitstekend gerecreëerd kan worden. Een groen met blauwe omgeving om even flink in beweging te komen, of juist heerlijk te ontspannen. Hierdoor is watersport in eigen land ook ontzettend populair onder Nederlanders van alle leeftijden. Daarbij zijn middelen om te watersporten breed verkrijgbaar en te huur. Kom dus vooral genieten van het water! Voor een dagje, of voor jouw hele vakantie.

Nederland watersportland

Nederland is een watersportland bij uitstek. Bijna een derde van ons land ligt onder de zeespiegel. Dit was vroeger gevaarlijk, maar brengt vandaag de dag unieke watersportmogelijkheden met zich mee. Watersporten stijgt dan ook al jaren in populariteit onder de Nederlanders. Bijna een kwart van alle Nederlanders doet aan watersporten en dat is ook niet zo gek met alle prachtige meren en stranden die zich in ons land bevinden. Iedereen die hier wel eens op het water recreëert weet het al; maar de beleving van sport op het Nederlandse water is ongeëvenaard. Zo voel je natuurlijke elementen als wind, water en de frisse lucht nergens zo intens als op onze zee en meren. Van de Waddeneilanden tot aan Zeeland, Nederland heeft genoeg unieke plekken waar jij je favoriete watersport kan beoefenen.

Kitesurfen aan de kust

Kiteboarding on the Batavia surf beach

Voor iedereen die op zoek is naar avontuur en actie is kitesurfen de perfecte activiteit. Kitesurfen is namelijk een combinatie van windsurfen, paragliden en snowboarden. Hoe dat werkt? Nou, je laat je voortbewegen door een kite (een soort vlieger) staand op een surfplank en scheert over het water en springt op hoge snelheid naar nóg grotere hoogtes. Wanneer je begint met kitesurfen is het echter verstandig om eerst een rustige, ondiepe plaats op te zoeken.

Een fijne plek om te kitesurfen in Nederland is het Noorderstrand van ons Waddeneiland Terschelling. Deze is hier namelijk een stuk harder dan aan het vasteland. Als het tij hoog is, kun je ook aan de zuidkant van het eiland kitesurfen.

Andere goede plaatsen zijn Workum, Callantsoog, Groote Keeten en de Zeeuwse stranden. Het strand van Groote Keeten is in het hoogseizoen het meest geschikt, doordat het strand breder is en het er vaak ook lekker rustig is.

10.000 fanatieke surfers telt Nederland

Surfen: rijden op de Nederlandse golven

Surfen is dé sport van het ‘rijden’ op de golven. Surfen geeft niet alleen een enorme kick, ook is het ontzettend goed voor de lichamelijke en mentale gezondheid. Je traint je lichaam met een gehele ‘body workout’ én je werkt aan je lenigheid. En aangezien het water constant verandert (en je geen telefoon of laptop bij je hebt) helpt het je ook heerlijk ontstressen.

Met 450 kilometer kustlijn kan je op heel veel plekken in Nederland surfen. Op Texel is het zelden druk in het water en heb je een goede kans op een grote golf vanwege de ligging van het eiland. En met een beetje mazzel spot je er ook nog een zeehond! Ook Domburg heeft een rijke surfhistorie, en is een stuk rustiger dan bijvoorbeeld Scheveningen. Een ander pluspunt is dat het er meestal ook een stukje warmer is dan op het strand van Scheveningen vanwege het aantal zonuren dat Zeeland telt.

Surfing in zandvoort

Instructor with student surfer in Zandvoort

Ga je beginnen met een watersport? Neem dan vooral eerst een les. Dat is namelijk voor jou en andere watersporters het veiligst. Kies voor je eerste les een surfschool uit die goed aanvoelt, bij voorkeur op een dag dat het niet te druk is in het water. Je bent dan al met zo veel dingen zelf bezig; het laatste wat je wilt is ook nog rekening houden met andere prikkels in een drukke zee. De Dutch Surf Academy bijvoorbeeld zit aan een mooi stukje strand dat nog niet zo veel bezocht wordt in Hoek van Holland.

Julia van Rooij
Bij het surfen heb ik geen ruimte om aan andere dingen te denken.
Julia van Rooij

Watersport op de Nederlandse meren

Naast de talloze stranden heeft Nederland ook prachtig uitgestrekte meren en plassen waar je uitstekend een watersport kan uitoefenen. Een goed voorbeeld hiervan zijn de Maasplassen, wat het grootst aaneengesloten watersportgebied in Nederland is. Het heeft ruim 30 km2 aan grote en kleine plassen en is door zijn diversiteit echt uniek te noemen. Surfen, kanoën, suppen, zeilen, kitesurfen, zwemmen – je kunt het zo gek niet bedenken of het is mogelijk op de Maasplassen. Een waar walhalla dus voor de waterliefhebber!

De Maasplassen bij Roermond

Een ander mooi natuurgebied waar je vele soorten watersporten kan uitoefenen is de Loosdrechtse Plassen. De Loosdrechtse Plassen bestaan uit verschillende plassen die door dijken en eilanden van elkaar gescheiden zijn. De eerste tot en met de vijfde plas vormen een groot aaneengesloten plassencomplex. Deze worden door iedereen aangeduid als “de Loosdrechtse Plassen”. Er zijn speciale gebieden voor zwemmers en surfers waar boten niet mogen komen, zodat er geen nodige ongevallen gebeuren en iedereen zich veilig kan vermaken.

In beide gebieden kan je ontzetten fijn en rustig recreëren. Pak bijvoorbeeld een roeiboot of kano en geniet van het mooie natuurgebied en kom tot rust aan het water.

Suppen in Friesland

Suppen staat voor “stand up paddle”. Je staat op een surfplank en beweegt voort doormiddel van een peddel. Het is een populaire watersport voor de wat rustige wateren, zoals onze grachten, meren en plassen. Friesland wordt ook wel de supprovincie van Nederland genoemd. In de spiegelgladde meren, de lege kanalen en de brede waterwegen kan je ontzettend lekker en relaxed door het water suppen. Het water loopt dwars door de weilanden waardoor je kan genieten van het mooie landschap dat Friesland te bieden heeft en kom je oog in oog te staan met een grazende koe of paard.

Couple sups on the Lauwersmeer

De tips van Julia van Rooij

  1. Zorg ervoor dat je met het juiste materiaal het water in gaat: een passend surfboard en eventueel een wetsuit dat goed zit. Vaak wordt de fout gemaakt dat mensen met een verkeerd board zelf op een gegeven moment gaan oefenen. Klop voor goed surfboardadvies altijd aan bij een gespecialiseerde surfwinkel.

  2. Surfen is niet alleen een zomersport! Kom ook eens een keertje kijken in de winter. Op dat tijdstip van het jaar zijn er meestal meer stormen rondom Engeland. Hoe groter de storm, des te meer golven onze kant op kunnen komen. En, het is dan ook iets rustiger in het water.

  3. In Nederland heb ik tijdens het surfen op verschillende plekken weleens mogen genieten van zeehonden of bruinvissen (soort Nederlandse dolfijnen) om me heen in het water. Geweldig! Laten we als gebruiker van de zee ook wat terugdoen door bijvoorbeeld na je sessie wat afval mee te nemen van het strand.

Veelgestelde vragen