Leeuwarden

De nuchtere inwoners van Leeuwarden zijn het niet gewend om hun stad aan te prijzen. Daar brachten ze in 2018 gezamenlijk verandering in. “Het is noait wat weest, maar het kan best wat wurde” zei een Liwadder met trots: Het is nooit wat geweest, maar het kan best wat worden. De compacte cultuurbom die Leeuwarden nu is, mag zeker het noorden van Nederland vertegenwoordigen. Historisch en toonaangevend met alle ruimte om te ontspannen en te genieten.

Als een local
Liwadders doen het net even anders

Liwadders doen het net even anders

Cosy Leeuwarden city centre around the water

Leeuwarden is één van de Friese elf steden en kent net als vele andere steden gezellige stadsgrachten, winkelstraatjes, knusse terrasjes en groene stadsparken. Maar omdat hier de tweede taal van Nederland gesproken wordt, het Frysk, ben je echt even ergens anders. Bovendien zit je vanaf Leeuwarden binnen 30 minuten op de boot naar een van de Waddeneilanden. De stad is een broedplaats voor kunstenaars en wetenschappers wiens blikken reiken naar een duurzame en groene toekomst, zonder historie en tradities uit het oog te verliezen.

De Blokhuispoort is een imposant gebouw in de binnenstad van Leeuwarden. Deze oude gevangenis heeft een bijzonder verleden, maar vooral een rijke toekomst als culturele hotspot. Waar eens gedetineerden wachtten op hun vonnis, vind je nu kleine ondernemers in de cellen met miniwinkeltjes. De bibliotheek is hier te vinden en je kunt een escaperoom bezoeken of workshops volgen in keramiek of zilversmeden. Een hapje eten kan bij café de Bak of restaurant Proefverlof en, zeer uniek, een overnachting in een cel boek je bij Hostel Alibi.

Blokhuispoort Leeuwarden

Leaning tower Oldehove in the center of Leeuwarden in Friesland

Wie weleens in Leeuwarden is geweest, heeft hem vast zien staan: de Oldehove. Deze toren staat schever dan die bekende in Pisa. Het boegbeeld van Leeuwarden is een overduidelijk landmark die je kan beklimmen voor een uitzicht over het historische centrum. Ook rondom de toren is vaak wat te doen. Het Oldehoofsterkerkhof is namelijk regelmatig het decor van evenementen. Vanaf hier wandel je zo stadspark de Prinsentuin in, waar je overigens ook kan aanmeren met je boot.

Op een steenworp van de Oldehove vind je de Kleine Kerkstraat. Door de locals (en toeristen) gezien als de gezelligste winkelstraat van Leeuwarden. Gezellig, omdat de ondernemers de tijd voor je nemen en graag een praatje maken. Koffie, kleding, streekproducten en andere versnaperingen: je loopt deze straat nooit met lege handen uit. Dit kleine knusse straatje is maar liefst twee keer bekroond met de titel ‘Leukste winkelstraat van Leeuwarden’ en daar zijn de Friezen grutsk (het Friese woord voor trots) op.

Duurzaam
Circulair tot in de puntjes

Circulair tot in de puntjes

Verscholen in cultureel centrum de Blokhuispoort ligt een bijzondere tuin. Het is de tuin waarmee duurzaam kunstenares Claudy Jongstra de zilveren medaille won op de Chelsea Flower Show. Alle planten in deze tuin zijn te gebruiken als natuurlijke kleurstoffen. De stad is sowieso verweven met groen door de vele stadsparken en van oudsher al een groene stad. Pak de CO-neutrale benenwagen en wandel de stadstuinen route.

Leeuwarden Honeysuckle Garden

NØRD concept store is a shop & coffee bar in historic downtown Leeuwarden

Duurzaam shoppen doe je ook in deze bruisende hoofdstad van Friesland. Er zijn tal van vintage en tweedehandswinkeltjes, naast bijvoorbeeld het hippe Nørd met design items op basis van gerecyclede materialen. Over recycling gesproken, wist je dat de Omrin de grootste en duurzaamste afvalverwerker is van Noord-Nederland? Sneup dus gerust rond bij de Estafette kringloopwinkel en bewonder wat de circulaire werkplaats met tweedehands goederen doet.

Het bijzondere Bosk heeft onlangs een Dutch Design Award gewonnen. Waarom? “Bosk is een briljant, natuurinclusief protest met demonstranten waar je van gaat houden; het hele traject is voorbeeldstellend, met bomen als prominente hoofdrolspelers”, aldus de jury. Waar we het precies over hebben? Bosk is Fries voor bos. In dit geval zelfs een wandelend bos, welteverstaan. Ja, dat lees je goed.

Maar liefst 2000 bomen trekken een zomer lang de straten van de binnenstad in om te laten zien wat groen met je doet. De belangrijkste boodschap is de rol van kunst en cultuur in het aanjagen van de transitie en het scheppen van nieuwe perspectieven. De bomen vinden allemaal een definitief thuis in de stad en provincie. Een netwerk van vrijwilligers, een culturele ambitie en een artistieke blik op de toekomst, dat is Leeuwarden en haar provincie Fryslân in een notendop.

Bosk Leeuwarden

Verborgen parels
Een compacte cultuurbom

Een compacte cultuurbom

Keramiekmuseum Princessenhof Leeuwarden

Leeuwarden barst van de verhalen en draagt niet voor niets de titel Unesco City of Literature. Het historische stadscentrum zit vol verrassingen voor de oplettende kijkers. De kronkelende straatjes door de Friese hoofdstad nodigen uit om deze verhalen te ontdekken. Wandel bijvoorbeeld de poëzieroute waar de gedichten je om je oren vliegen of ontdek het adellijke tintje van de stad. Een prachtig verhaal en een bijzondere route voor het hele gezin is de miniaturen route.

Wist je trouwens dat Leeuwarden op drie terpen is gebouwd? Dat en meer ontdek je met de stadsgidsen van A Guide to Leeuwarden. Van historische gebouwen tot hippe en moderne streetart, deze experts van de stad vertellen je de mooiste en spannendste verhalen die er in Leeuwarden te vinden zijn. Aan het einde van de tour mag je zelf bepalen wat je de tour waard vindt, middels een vrijwillige bijdrage. Dat betekent dat ze de waardevolle geheimen van de stad delen voor alle inkomens.

Leeuwarden Street art

Boat with flag of Friesland sailing through the Alde Feanen National Park

Wat is een stad zonder haar provincie? Dat geldt des te meer voor Leeuwarden. Stap buiten de stadspoorten en op minder dan een half uur rijden vind je prachtige natuurgebieden. In Nationaal Park de Alde Feanen voel je je als waterliefhebber thuis. Hier kun je heerlijk varen, fietsen of wandelen. Op een half uurtje rijden ligt Heerenveen, bekend van schaatsbaan Thialf, waar menig beroemd sporter een gouden plak heeft binnengehaald.

Bezoek Park Vijversburg dat kunst en natuur samenbrengt in landschapsarchitectuur. En een bezoek aan de waddenkust mag niet ontbreken. Dit unieke natuurgebied strekt zich uit over drie Nederlandse provincies en draagt met recht de titel UNESCO Werelderfgoed. Ga op ontdekkingsreis door kwelders en duinen of loop bij laag water over de bodem van de zee: wadlopen is inmiddels een begrip in binnen- en buitenland.

Vijversburg Leeuwarden

Ontdek meer steden als een local

Groninger Forum and Martinitoren
Categorie: Ontdekken

Groningen: combineert oud en jong

De prachtige stad Groningen brengt jong en oud samen. En heeft voor ieder wat wils.

Boating in Almere surrounded by architectural gems
Categorie: Ontdekken

Almere: De jongste stad van Nederland

De jongste stad van Nederland heeft veel meer te bieden dan verwacht. ‘Ally’ is een architectuurmuseum in de open lucht.

People strolling in Gouda city centre
Categorie: Ontdekken

Ontdek charmante kaasstad Gouda

Waarom wordt kaasstad Gouda gezien als een van de meest charmante steden van Nederland?