Urban Reef portrait of Pierre Oskam and Max Latour
© Bring yourself / NBTC
Bring yourself

Urban Reef

Urban Reef bouwt aan een nieuwe relatie met de natuur

Zelfs in de meest groene stad bepaalt de mens wat de natuur moet doen. Volgens Pierre Oskam en Max Latour zou het juist andersom moeten werken. Met Urban Reef maken zij stadse sculpturen die de natuur weer het roer in handen geven.

Bring yourself, Max & Pierre will do the same

Urban Reef portrait of Pierre Oskam and Max Latour
Pierre Oskam, 31 jaar, is landschapsarchitect en concept designer. Max Latour, 30 jaar, is computational designer en onderzoeker. Samen zijn zij Urban Reef gestart, waarmee ze sculpturen ontwikkelen die meer natuur in de stad brengen.

Thuis voor plant en dier

Een metershoge sculptuur, als een groot stuk koraalrif, midden in de stad. Zo zijn de Urban Reefs het best te omschrijven. Het materiaal zuigt zich vol met regenwater en voedt plantjes die erop willen groeien. De grillige, unieke vormen zorgen voor hoekjes en kieren waar een keur aan planten en dieren hun thuis kunnen vinden.

Pierre kreeg het idee voor de Urban Reefs toen hij ging promoveren als ecological designer in Portugal. "In Porto en op het platteland stonden veel gebouwen leeg. Planten die ik daar zag kwamen uit zichzelf en dat gaf ze een goede kans om te overleven. Onbedoeld bestaat zo'n stad uit microklimaten. Ik vroeg me toen af of we dan niet konden versterken."

Pierre Oskam of Urban Reef at work
"We creëren natuurlijke condities in de stad door middel van ontwerp-tools, gebaseerd op natuurlijke processen."
Pierre Oskam & Max Latour

Groene oase

Dit idee bleef hangen tot hij Max ontmoette. Die deed al onderzoek naar hoe natuurlijke processen vertaald kunnen worden naar algoritmes en gebruikt kunnen worden als design tools. "Daar ligt de synergie", zegt Max. "We creëren natuurlijke condities in de stad door middel van ontwerp-tools, gebaseerd op natuurlijke processen." Omdat de natuur ingewikkeld in elkaar zit, geldt datzelfde voor de ontwerpen die Max' werk voortbrengt.

Die complexe ontwerpen krijgen vervolgens vorm in de 3D-printer van Urban Reef in de creatieve broedplaats RDM in Rotterdam. Midden in de oude havenloods heeft de start-up een kleine, groene oase voor zichzelf gemaakt, waar het experimenteert met zijn bijzondere sculpturen.

Momenteel wordt er gewerkt aan twee verschillende versies van de Urban Reef. De eerste variant zijn grote, koraalrifachtige sculpturen. Vooralsnog zijn deze gemaakt van klei. "Klei is vrij duurzaam, maar we willen van het bakproces af. Mycelium is een optie", zegt Max. "Dit is een levende vorm van schimmel die goed vorm te geven is en tegelijk kan dienen als voedingsbodem." De eerste sculpturen kun je bewonderen in proeftuinen en op exposities. Er staat een Urban Reef op de Floriade in Almere en in Diergaarde Blijdorp.

!anchor
Urban Reef Pierre Oskam behind the computer

Toe­komst waarin de natuur be­paalt

De tweede variant die Max en Pierre testen is de Rain Reef. Eenzelfde, organische, complexe vorm, die als een regenton op de regenpijp is aan te sluiten. Na een buitje zuigt het poreuze materiaal zich vol met water en biedt het een goede ondergrond voor de natuur om zijn gang te gaan.

En wanneer kunnen we naar het plaatselijke tuincentrum om zelf een natuurlijk rif aan onze regenpijp te hangen? Pierre en Max zijn daar nog niet zo mee bezig. De ontwerpers denken na over een toekomst waarin mensen, planten en dieren evenveel impact hebben. "Onze doelen liggen momenteel niet perse bij het product", zegt Max. "Eerder bij hoe de sculpturen aan onze visie bijdragen."

Urban Reef testing in process
Urban Reef work