© NBTC / Bring yourself
Bring yourself

Tweede kans-fietsen van Roetz

Veel producten die we gebruiken komen bij het afval terecht. Bij Roetz-Bikes maken we van oude fietsframes nieuwe fietsen. Lokaal gemaakt door mensen met verborgen talent. Wij geloven in tweede kansen voor mens en materiaal en willen bewijzen dat het ook anders kan.

Bring yourself, Laurens will do the same

Laurens Nolet is 37 jaar. Hij is general manager bij Roetz Bikes in Amsterdam.

Het gevoel dat ik dag in dag uit bijdraag aan het verminderen van grondstoffengebruik, dat geeft mij energie. Ik word er blij van om met zogenaamd waardeloos materiaal iets heel waardevols te produceren. Die analogie kan je ook naar mensen trekken. Iemand die binnenkomt zonder enige ervaring met fietstechniek en na ons opleidingstraject vertrekt naar een volwaardige baan bij Urban Arrow. Kijken naar mogelijkheden in plaats van beperkingen.

Verborgen talenten

We maken de fietsen met monteurs die een ‘verborgen’ talent hebben. Talent dat tijdelijk onbenut wordt, of dat er in hun leven niet eerder is uitgekomen of uitgehaald. Bij Roetz zetten we deze mensen op de juiste plek en met een leertraject helpen we ze bijvoorbeeld op weg naar een andere baan. Je kan hier verschillende certificaten behalen, van het omgaan met materialen en gereedschappen tot een BHV-cursus of een heftruckdiploma. Allemaal dingen om beslagen ten ijs te komen in een vervolgbaan.
Mensen die in de fietsfabriek in Amsterdam komen te werken, hebben vaak nog geen of beperkte kennis van fietstechniek. Dit lossen we op met jobcarving. Het productieproces is versneden in verschillende taken, die op zichzelf makkelijk en eenvoudig zijn uit te voeren. Zet je al die taken achter elkaar, dan krijg je als resultaat een complete fiets. Doordat je als monteur met kleine taken begint, bouw je zelfvertrouwen op en ga je met meer plezier naar je werk. De kans dat je verder integreert naar een vaste baan is dan ook groter.
Dat de fiets geen wegwerpproduct meer is, maar meerdere levenscycli kan doormaken.

Weesfietsen

Het begon bij Roetz met de afvalberg aan ‘weesfietsen’ in de stad. Fietsdepots van gemeenten staan er vol mee; Ze worden uiteindelijk vernietigd of afgevoerd naar andere landen. Met onze circulaire missie willen we eraan bijdragen dat grondstoffen als staal, aluminium en rvs worden hergebruikt. En dit lukt ons nu voor 30 tot 80 procent van het gewicht van de fiets, afhankelijk van het eindproduct. Nieuwe onderdelen op een fiets bestaan uit organisch materiaal, bijvoorbeeld spatborden van beukenhout en handvatten van kurk.
Een ontwikkeling waar we nu mee bezig zijn, is een nieuwe fiets te maken die volledig modulair en circulair is. Deze is echt ontworpen om met technologische ontwikkelingen mee te kunnen gaan. Een fiets komt dan bij ons terug en wordt ge-upgrade voor weer een nieuwe eigenaar. We willen ook de ogen van de fietsindustrie openen om op een andere manier met productontwerp om te gaan. Dat de fiets geen wegwerpproduct meer is, maar meerdere levenscycli kan doormaken.

Open plek

Ja, we hebben een grote missie, maar we kunnen het niet alleen. Ook wij hebben niet alle antwoorden. Volledige circulariteit is hartstikke moeilijk en er is nog lang niet voor alles een oplossing gevonden. Daarom willen we ook een open plek zijn en anderen inspireren. Voor die circulaire en sociale toekomst waar we allemaal naartoe willen. En elke dag een stukje beter worden.