Een LGBTQ-vriendelijke vakantie in Nederland
Nederland heeft een progressief en tolerant karakter. Zo waren we het eerste land waar het homohuwelijk werd toegestaan: bij ons mag iedereen zijn wie hij wil en waar hij dat maar wil. Een fijn overzicht met tips voor een LGBTQ+-vriendelijke vakantie in Nederland.
- Een van de grootste gayscenes van Europa.
- In elke grote stad wel LGBTQ+-gelegenheden.
- Roemrijke Canal Pride ook in andere steden dan Amsterdam.
Om het in cijfers uit te drukken: volgens de Rainbow Europe Index van ILGA, de belangenbehartiger van de queercommunity in Europa, scoort Nederland ten opzichte van andere landen bijzonder goed op het gebied van gendergelijkheid, genderwetgeving en ‘non-discriminatie’.
De Rainbow Index wordt jaarlijks geupdate en daarmee lezenswaardig wanneer je eens naar een ander land dan Nederland op vakantie wil (kunnen wij ons niet voorstellen, maar toch…).
Amsterdam als gay capital
Misschien het beste bewijs van onze open, inclusieve samenleving levert onze hoofdstad, Amsterdam. Zij omvat meer dan 100 LGBTQ+-bars, clubs, sauna’s, winkels en zelfs hotels en kent daarmee een van de grootste gay scenes van Europa. De populairste gebieden bevinden zich in de Reguliersdwarsstraat, de Kerkstraat en langs de Amstel. De meer gewaagde gelegenheden vind je in de Warmoesstraat en op de Zeedijk in de rosse buurt.
Het grootste LGBTQ+-evenement van het jaar is de Pride Amsterdam. Dit is een week vol inzichten en gesprekken over de gaycultuur, sport, straatfeesten en clubnachten. Het absolute hoogtepunt van het evenement is de (wereld)beroemde Canal Parade, die ieder jaar honderdduizenden bezoekers aantrekt.
Wist je dat?
De Spijkerbar, gelegen in de Kerkstraat, is opgericht in 1978 en wordt gezien als de oudste gaybar van Amsterdam (en Nederland)?
Lees meerQueer welcoming Nederland
Ook in woonwijken laten Nederlanders graag zien dat we staan voor inclusiviteit en een open samenleving. Het gaat niet per se om grote evenementen, maar juist om het alledaagse: in Nederland hoor je er altijd bij. Dat dragen we graag, al dan niet subtiel, uit.
In Nederland hoor je er altijd bij en dat dragen we graag uit.
In Den Haag vind je bijvoorbeeld het Internationale Homomonument, een gedenkteken voor iedereen die vermoord of vervolgd werd of wordt om een seksuele voorkeur of identiteit. In Utrecht kun je fietsen over een kilometerslang regenboogpad, terwijl Rotterdam met Mankracht en Ketelbinkie community’s heeft voor respectievelijk gayprofessionals en sporters. In Maastricht staat een van de eerste ‘straight friendly hotels’, een luxueuze accommodatie die zichzelf expliciet ‘gay welcoming’ noemt.
Kortom: de LGBTQ-gemeenschap is (steeds meer) verweven in onze cultuur en zelfs in ons landschap. En dat is wat ons betreft een zeer gezonde zaak.
LGBTQ+ hotspots in Nederland
Dan is natuurlijk de vraag: waar moet of kun je heen? Nou, het mooie is dat je anno nu eigenlijk overal wel terecht kunt. Zeker in de grote steden zijn er een hoop etablissementen die zich richten op een plezierige LGBTQ-ervaring. De website TravelGay.nl biedt een fijn en zeer actueel overzicht van alle hotels, sauna’s, feestjes die er op dit gebied zijn.
Je hebt specifieke gaybars, maar tegelijkertijd zijn er veel restaurants of barren waar geaardheid of afkomst als onbelangrijk wordt gezien. De website QueerInTheWorld heeft bijvoorbeeld een mooi artikel geschreven over alle gaymogelijkheden in Rotterdam met als strekking: er zijn een hoop toffe LHBT-locaties, maar tegelijkertijd hoef je er ook niet naar op zoek. Waarom niet? De stad is heel progressief en iedereen is welkom. Dat is in een hoop andere steden ook het geval.
Zo zijn in Utrecht Cafe Kalff en Body Talk uitgesproken gay, maar is het hippe Karibu juist een plek voor iedereen. In Eindhoven is de kroeg met de toepasselijke naam De Regenboog een fenomeen, maar feitelijk is het hele Stratumseind één gezellige feestelijke bende.
Uitgaan voor de LGBTQ+-community
Amsterdam als gay capital: hier moet je zijn
De beste gaybars, dragshows en LGBTQ+-feestjes op een rij.
Zo kom je op je favoriete plekken
Van Amsterdam naar Rotterdam? Of van Maastricht naar Arnhem? Nederland kent een uitstekend spoornetwerk. In dit artikel leggen we uit hoe je het beste van plek A naar B komt.
En ga je naar Groningen dan moet je eigenlijk Café De Prins bezoeken. Club nights, pub quizzen en één keer in de vier weken een dragshow. Al kun je voor dat laatste ook naar Dorothy’s Dragbar gaan; al is het maar omdat deze unieke bar op een zeer historische locatie zit. Op de Pottebakkersrijge 2 zat namelijk jarenlang het eerste en langst bestaande homocafé van Groningen: homobar De Rits (sinds 1981). Deze overleefde de coronacrisis helaas niet en Dorothy’s Dragbar is haar opvolger. Nog een pluspunt is dat zij wekelijkse dragshows en andere evenementen hebben.
Eigenlijk zegt het kleine plaatsje Drunen in Noord-Brabant genoeg. Met nog geen 19.000 inwoners nou niet echt indrukwekkend of uberhip te noemen. Toch staat daar Dunez. Een guesthouse, camping en wellnesscenter in één, specifiek gericht op… gaymannen.
Nederland staat voor inclusiviteit. Waar en wanneer dan ook.