Wind, zon en water geven nieuwe energie
Nederland zet in op hernieuwbare energie. Met het oog op een schone toekomst is ons land tegenwoordig een van de voorlopers in de wereld als het gaat om de inzet van groene stroom. Daardoor profiteer je hier tijdens je vakantie niet alleen van het zonnetje, maar ook van de molens die terugkeren in het Nederlandse landschap. Maar dan natuurlijk wel in een modern jasje. Zie en ervaar zelf hoe een klein land groot is in moderne energievoorziening.
- Ontdek hoe Nederland ook in de toekomst het land van windmolens blijft.
- Nergens anders in Europe liggen zoveel zonnepanelen per inwoner voor schone energie.
- Laad je eigen batterij op door het water, krijg energie op de Nederlandse meren, rivieren of zee.
Veel Nederlandser dan een ouderwetse windmolen wordt het niet. Al eeuwen geleden leerden ondernemende Nederlanders om de kracht van wind om te zetten in bruikbare energie. Zo gebruikten ze wind voor het maken van mosterd, verf of jenever, zaagden ze rechte planken van dikke boomstammen en zorgden ze dat polders niet onder water kwamen te staan.
Windmolens houden Nederland draaiende
Wil je de typisch Hollandse windmolen zien, dan kun je nog altijd in heel Nederland terecht. Je hoeft namelijk niet perse naar de populaire Zaanse Schans of Kinderdijk. Zo staan in het centrum van Schiedam bijvoorbeeld de hoogste ouderwetse windmolens ter wereld, terwijl de oudste van het land te vinden is in Gelderland. Ook nu zijn het nog altijd windmolens die het land draaiende houden. Weliswaar niet om meel of olie te maken, maar om het licht te laten branden. We durven dan ook met enige trots te stellen dat Nederland al eeuwenlang voorloper is op het gebied van schone windenergie.
Daarvoor zijn uitgebreide windmolenparken aangelegd. Net als eeuwen geleden, is ook nu Nederland weer de plek waar je talloze windmolens bij elkaar kunt vinden. Voor vrijwel de hele kustlijn worden op de Noordzee grote windmolenparken aangelegd. Andere, minder grote windmolenparken zijn vooral te vinden aan de kustgebieden, of in en rond het IJsselmeer. Samen zijn ze in 2030 goed voor driekwart van de stroombehoefte in het hele land.
Molens kijken, het blijft leuk
Wat de nieuwe windmolens missen aan nostalgie en charme, compenseren ze door een inkijkje te geven in het technisch vernuft en de indrukwekkende schaal van energielevering van de toekomst. Absoluut interessant om eens van dichtbij te bekijken. Zo kun je op verschillende plaatsen een excursie op zee maken, om alles te leren over de grootste windmolenparken in de Noordzee.
In Flevoland maak je van dichtbij kennis met imposante windturbines én leer je in het windenergiemuseum meer over wat ze kunnen betekenen. Vanaf IJmuiden is het mogelijk om met een eigen groep een zeecruise te boeken om de windmolenparken in de Noordzee met eigen ogen te zien.
Treinen met de wind mee
Waar wordt die door de wind opgewekte energie dan zoal voor gebruikt? Stap in de trein en ervaar het zelf. De treinen van de NS rijden sinds 2017 volledig op windenergie. Zo staat er in het IJsselmeer een groot aantal windmolens die vrijwel alleen voor de NS draaien. De rest van de 1,2 terawattuur die de NS elk jaar nodig hebben, komt uit windenergie van andere plekken, onder andere uit de Noordzee. Als je dus Nederland wilt verkennen, pak dan de trein. Dan weet je zeker dat je de wind in de rug hebt.
Opladen in de Nederlandse zon
Iedereen die het weer in Nederland een beetje kent, weet dat er geen gebrek is aan wind. Maar hoe zit het met het zonnetje? Die zie je misschien niet het hele jaar door, maar dat weerhoudt ons er niet van om vol in te zetten op duurzame zonne-energie. Nergens anders in Europa vindt je per inwoner zoveel zonnepanelen! Anders dan bij windenergie heb je geen grote bouwwerken nodig om zonne-energie op te wekken. Steeds meer woningen, kantoren of andere gebouwen hebben een aantal panelen op hun dak om zo (deels) duurzaam te voorzien in hun eigen energiebehoefte.
Verder liggen door het hele land zonneparken die Nederland voorzien van schone energie. Wie nieuwsgierig is en graag meer wil weten over deze vorm van duurzame stroom, kan het beste terecht in één van de leuke Nederlandse wetenschapsmusea. In NEMO in Amsterdam, Science Center in Delft of Het Nieuwe Instituut in Rotterdam kom je meer te weten over moderne technologie en innovatieve architectuur. Zo nu en dan is er een expositie waar zonne-energie centraal staat.
Nieuws onder de zon
Niet alleen is Nederland koploper bij het opwekken van zonne-energie, Nederlanders zijn ook heel goed in het effectief gebruiken ervan. Zo is de World Solar Challenge, een race dwars door Australië met auto’s die uitsluitend op zelf opgewekte zonne-energie rijden, meerdere malen gewonnen door Nederlandse teams die zijn verbonden aan universiteiten in Twente, Delft of Eindhoven. Ook op het water heersen de Nederlandse boten met zonnepanelen. Het hoofdkwartier van de wereldwijde Solar boat race-competitie is gevestigd in het Friese Sneek.
Water geeft energie
Een andere mogelijkheid om duurzame energie op te wekken is door waterkracht te benutten. Voortrazende rivieren of grote stuwdammen met waterkrachtcentrales zijn in het overwegend vlakke land echter niet te vinden. Toch geeft water in Nederland een enorme hoeveelheid energie.
Want water is er natuurlijk genoeg. Van de Zeeuwse kust tot de Friese meren of de schilderachtige grachten in Nederlandse steden: nergens kun je beter surfen, zeilen, suppen, schaatsen of gewoon lekker relaxen. Of bezoek het Watermuseum in Arnhem, om alles te leren over de rol van water in ons leven. Zo zorgt het Nederlandse water ervoor dat je eigen batterij weer razendsnel is opgeladen.