De mooiste Nederlandse innovaties voor fietsen
Nederland zet wereldwijd de toon als het om fietsen gaat – met aanzienlijk meer fietsen dan inwoners. Nergens anders vind je zo veel innovatieve en handige ideeën rond het thema fietsen, en altijd met het doel om van de fiets een nog veiliger en duurzamer vervoersmiddel te maken.
Van schroot naar sjiek: Roetz Bikes
Een sociale insteek, innovatie en duurzaamheid gaan over het algemeen goed samen. Dat maakt Roetz Bikes in Amsterdam-Noord op indrukwekkende wijze duidelijk. Dit in 2011 opgerichte bedrijf leidt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt via trainingsprogramma’s op tot getalenteerde fietsenmakers. Maar dat is niet alles: voor elke fiets die Roetz ontwerpt, wordt een oud fietsframe gebruikt dat anders op de schroothoop zou belanden. Deze frames worden volledig opgeknapt en omgetoverd tot chique Trend-Bikes: oud wordt nieuw. “Wij willen mensen inspireren om samen te bouwen aan een circulaire en sociale toekomst”, zegt bedrijfsleider Laurens Nolet.
Oude fietsenstalling? Dacht het niet!
Fietsenstalling Koningin Julianaplein
De ultramoderne ondergrondse fietsenstalling bij station Den Haag Centraal trok al de aandacht van Lonely Planet, waardoor deze bij wijze van spreken de nieuwste toeristenattractie van de hofstad werd. Het ontwerp van de fietsenstalling Koningin Julianaplein, die in 2020 werd geopend en onderdak biedt aan 8.000 fietsen, is geïnspireerd door de historische gebouwen en de moderne architectuur van de stad.
Gebruikers kunnen aan de hand van ledlampjes op de grond precies zien waar er nog plek is: groen betekent vrij, oranje betekent nog een paar plekken over, rood betekent vol. Voor houders van een OV-maandkaart of – jaarkaart is het gebruik van de stalling de eerste 24 uur gratis. In het hele land bieden fietsenstallingen plaats aan zo’n 600.000 fietsen - allemaal overdekt en bewaakt.
Ambassadeurs voor een goede zaak: de Dutch Cycling Embassy
Deze non-profitorganisatie, die door de Nederlandse overheid in het leven is geroepen, is wereldwijd een unicum. De Dutch Cycling Embassy heeft als voornaamste doel om onze expertise als fietsland bij uitstek te delen met de rest van de wereld, om zo de fiets te promoten als efficiënt en duurzaam vervoersmiddel. Nederland kent een eeuwenlange fietstraditie en heeft zeer veel te bieden op het gebied van innovatie, producten en infrastructuur.
De Dutch Cycling Embassy brengt buitenlandse steden, gemeenten en industrievertegenwoordigers in contact met Nederlandse experts. Of het nu gaat om onderzoek, planning, politiek, productontwikkeling of bouw. “We bieden ook workshops en opleidingen aan”, aldus Chris Bruntlett van de Dutch Cycling Embassy.
Fietsen en koffiedrinken? Waarom niet? Lola Bikes & Coffee
Dat fietsen en gezellig koffiedrinken goed samengaan wordt wel duidelijk bij Lola Bikes & Coffee in Den Haag. Vlak bij het werkpaleis van koning Willem-Alexander aan de elegante winkelstraat Noordeinde vind je dit gezellige café, dat wordt gerund door fietsers met evenveel hart voor koffie als de fietssport.
Bij Lola mag je fiets mee naar binnen om ‘m daar te parkeren. Je kunt hem ook door een personeelslid laten repareren of onderhouden terwijl jij geniet van een heerlijke kop koffie met gebak. Maar Lola is nog veel meer dan dat: het is ook het clubhuis van de Lola Cycling Club, een groep enthousiaste fietsers die er samen op de fiets op uit trekt. “Van tieners tot 70-jarigen, iedereen is welkom”, zegt medeoprichter en manager Eric Schulte.
Vaarwel fietsendiefstal: Biesieklette
In Den Haag hoef je je geen zorgen te maken dat je fiets wordt gestolen. Want in deze stad kun je 24 uur per dag rekenen op Biesieklette om je fiets veilig te stallen Zet je fiets gewoon in een van de vele openbare fietsenstallingen, die gratis en overdekt zijn en permanent worden bewaakt. Je vindt ze op centrale plekken in de stad: bij bus- en tramhaltes, stations en centrale pleinen in de binnenstad. De eerste 24 uur zijn gratis.
Het fietspad dat alles onthoudt
Het is een primeur: het intelligente fietspad van de Technische Universiteit Delft. Op de campus van de universiteit testen onderzoekers een innovatieve sensortechniek die in de bestrating is aangelegd. Deze neemt waar hoe de verkeersdeelnemers zich over het pad bewegen – en dat geldt voor zowel fietsers als voetgangers.
Voor het pilotproject wordt ook onderzocht hoe andere vervoersmiddelen zoals scooters, brommers, e-bikes en bakfietsen van elkaar te onderscheiden zijn. Het onderzoek biedt inzicht in het verkeersgedrag. “Op de lange termijn hopen we dat stads- en verkeersplanners onze bevindingen zullen gebruiken in hun werk”, aldus onderzoeksleider Winnie Daamen.
Duurzaamheid met geautomatiseerd rijden
Een ander onderzoeksproject van de TU Delft draait om de interactie tussen fietsers en zelfrijdende voertuigen. “Wat zou je bijvoorbeeld doen als een zelfrijdende bestelwagen in volle vaart op je afkomt?” vraagt onderzoekster Yan Feng. Oogcontact zoeken met de bestuurder gaat dan niet. “Steek je gewoon over of laat je het voertuig toch liever passeren?” Feng heeft haar eigen driedimensionale virtual-reality-model ontwikkeld om de reactie van verkeersdeelnemers te testen. “De hoop is dat we ons ooit gezamenlijk veilig en duurzaam door de straten kunnen bewegen.”
Minder ongelukken door meer stabiliteit: Fietslab
De TU Delft heeft een eigen laboratorium voor onderzoek naar fietsen: het Fietslab. Hier draait alles om het verbeteren van de controle over fietsen en de manier waarop we ze hanteren. Zo heeft het instituut onlangs een prototype ontwikkeld van een fiets met slimme stuurondersteuning. Deze fiets moet in de toekomst helpen om het aantal valpartijen op de fiets terug te brengen. “Twintig tot dertig procent van de ernstige fietsongevallen zijn zogenaamde ‘single bicycle crashes’, wat betekent dat er geen andere verkeersdeelnemer bij betrokken was”, zegt onderzoeksleider Jason K. Moore. Hij hoopt dat op de lange termijn ook dodelijke ongelukken kunnen worden vermeden. “Jaarlijks vinden er nog altijd tweehonderd dodelijke fietsongevallen plaats in Nederland. Dat zijn er tweehonderd te veel.”