Couple bike along the Lauwersmeer
© Marleen Annema via Visit Wadden
NL in 7 verhalen

Fietsen in Nederland - Iconisch vervoersmiddel

Fietsen in de stad

Gewoon en bijzonder tegelijk

Een land op de pedalen

Young woman bicycle on a wind blown dike in Holland, wind turbines in the background

Fietsen. In Nederland is het de normaalste zaak van de wereld. Het is iets wat (bijna) iedereen doet. Sterker nog: wij snappen geestig genoeg niet zo goed wat er zo ontzettend bijzonder aan is om op een zadel te zitten en trappers rond te draaien om ergens te komen: een beetje Nederlander zit immers al van kleins af aan op zo’n stalen ros. Maar vraag het aan de gemiddelde Amerikaan of Chinees en gegarandeerd dat die zich verbaast over ons fietsgedrag.

Ook al zijn er Nine Million Bicycles in Beijing, Nederland is het ultieme fietsland. De vraag waarom is eigenlijk niet meer zo relevant; die geschiedenis is, ook hier op Holland.com, al veel en vaak verteld. Maar wat moet je precies doen als je in Nederland graag de echte fietscultuur wil ervaren?

1094 km fietst een Nederlander gemiddeld per jaar

Zelden de auto

Het startpunt van dit verhaal moet, natuurlijk, onze manier van vervoer in de grote stad zijn. Als je wil weten hoe het voelt om te fietsen in Nederland? Dan moet je echt door de kleine en grote straten van steden als Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Maastricht crossen. Omdat Nederland zo’n klein land is, en onze steden niet al te groot, pakken we voor ritjes in en rondom de stad zelden de auto of taxi.

Magere Brug Amsterdam

Voor veel mensen geeft fietsen in de stad een gevoel van vrijheid. Je ontdekt de bruisende binnenstad en dat dan ook nog eens op een zeer sportieve manier. Dat komt ook door onze veilige en zeer comfortabele infrastructuur. Elke grote stad heeft ruime fietspaden en er is een groeiend aantal bike only-wegen - straten waar enkel de fiets welkom is. Je kunt gaan en staan (of eigenlijk: fietsen) waar je wil. De ultieme vorm van vrijheid, dus.

Harderwijk

Ultieme fietsstad: Utrecht

Een van de meest vooruitstrevende steden op dit gebied is Utrecht, waar de grootste indoor parkeergarage voor fietsen ter wereld huisvest. Vlakbij het station kunnen liefst 12.500 fietsers hun fiets parkeren. Niet voor niets werden hier ooit de Tour de France en de Vuelta verreden. Utrecht is zeer centraal gelegen en daarmee een ideale uitvalsbasis voor een uitgebreide fietsvakantie. Fun fact: Utrecht heeft zelfs een fietsburgemeester.

Van racefiets tot degelijke Gazelle en van een e-bike tot afgetrapte omafiets: de Nederlander gebruikt elk soort fiets die je maar kunt bedenken. Sterker nog: er zijn meer fietsen dan mensen in ons land, gemiddeld heeft een inwoner ‘1.3 fiets’ in zijn schuurtje staan. De fiets is ingeburgerd en daarmee is ook een vorm van veiligheid gecreëerd. Automobilisten, trambestuurders of buschauffeurs: iedereen houdt rekening met mogelijke fietsers.

Jelle Bakker on a bike in Utrecht over rainbow bike path
Cyclists crossing at Tivoli Vredenburg

Fietsvakantie

Op verkenning per fiets

De fiets is overal

Young couple puts bikes on car's bike rack

Ga je op een fietsvakantie dan kun je gemakkelijk je eigen stalen ros meenemen. Neem ‘m bijvoorbeeld mee in de trein, of zet ‘m achter op je (elektrische) wagen. En daarna? Je hele vakantie het land doorcrossen. Nederland is niet bijzonder groot en met een dag fietsen ben je zo aan de andere kant van het land, waarbij de meeste overnachtingsaccommodaties er ook nog eens op ingericht zijn.

Iedere stad heeft, vaak in de buurt van het station, verschillende fietsverhuurders waar je eenvoudig een (elektrische) fiets oppikt. Zelfs in relatief kleine dorpen bestaat doorgaans die mogelijkheid, fietsen doen we namelijk echt (écht!) overal. Prijzen liggen doorgaans vrij laag - uiteraard afhankelijk van het type dat je kiest.

37000 km aan fietspad in Nederland

Weinig fietservaring nodig

Fietsen biedt de kans om in eigen tempo af te reizen naar regio’s en steden of natuurgebieden te verkennen. Zelfs mensen met weinig fietservaring kunnen ons oer-Hollandse vervoersmiddel proberen, onder meer dankzij het vlakke landschap en ons milde klimaat. Het is veilig, gemakkelijk en een geweldige manier om het leven als een echte local te ervaren. En, niet onbelangrijk, het is de meest duurzame vorm van vervoer.

Sporty cycling through the forest

Populaire fietstochten zijn bijvoorbeeld de route rond het IJsselmeer, langs de Noordzeekust, de Veluwe en de Elfstedentocht in Friesland. Een andere spectaculaire ‘attractie’ is het Van Gogh-Roosegaarde fietspad bij Eindhoven, dat verlicht is als een schilderij van de kunstenaar Vincent van Gogh. Of doe een rondje Veluwe om extra te genieten van de natuur in Nederland. Om daarna af te sluiten met een lekkere pannenkoek, natuurlijk.

Cycling through the dunes

Een passie voor fietsen

Kuitenbijters gezocht

Wielrennen in Nederland

Lage instapwaarde

De wielersport heeft in Nederland enorm aan populariteit gewonnen. Niet alleen hebben we een stel professionele wielerteams, ook groeit het aantal amateurwielrenners enorm. Hierbij komt de lage instapwaarde om de hoek kijken: zelfs als je een slechte conditie hebt kun je in Nederland nog een heerlijk rondje fietsen - ons land is immers doorgaans lekker vlak en overzichtelijk.

Cyclist on Col du VAM

De (meer) geoefende racefietser kan tegelijkertijd zijn lol op. Fiets als je even lekker gek wil doen bijvoorbeeld over de winderige Oosterscheldekering. Beklim de heuvels op de Veluwe of rag door de bossen van Drenthe en Gelderland. Kortom: wil jij je benen pijn doen, dan zit je in Nederland wel goed. Ondanks het feit dat we geen hooggebergte of ellenlange kasseistroken bezitten.

Cyclist on Col du VAM, Drenthe

Tips voor ieder niveau

Geen idee waar je moet beginnen? Sinds kort is er in Nederland het toffe Bikepacking-concept. Zij helpen je met een leuke en originele route, fietsvriendelijke (overnachtings-)accommodaties en het comfortniveau: wil je een makkelijke of moeilijke route?

Absolute tip voor de klimgeiten onder ons? De heuvels (of zijn het bergen?) van Zuid-Limburg. In het zuidelijkste puntje van Nederland vind je een aantal historische kuitenbijters. Denk bijvoorbeeld aan de Cauberg, Keutenberg of Gulperberg. Allen zijn ze niet hoog, maar wel steil. Speciaal voor liefhebbers heeft oud-renner Tom Dumoulin zijn trainingsrondje beschikbaar gesteld. Succes met klimmen.

Cyclists with panniers in Zuid-Limburg

De Cauberg is heel speciaal, hij ademt wielrennen
(oud-wielrenner Michael Boogerd)

Modder in je gezicht

Op de MTB

Ga van de gebaande paden

Group of mountain bikers on the road in a green trail near the Sint Pietersberg Mountains

Hoewel Nederland niet het ruigste landschap ter wereld heeft, zijn er een paar provincies waar de mtb-liefhebber op de pedalen kan staan. Populairste plekken voor een fijne mtb-ervaring? Gelderland, Drenthe en Limburg zijn vanwege hun bosrijke omgeving goede suggesties, maar ook Friesland mag niet worden vergeten.

Eigenlijk maakt het niet uit waar je precies wil mtb’en, want verspreid over heel ons land liggen speciale routes. Zelfs in (de buurt van) grote steden als Rotterdam of Enschede trap je heerlijk door de drek. Er zijn er in totaal meer dan 260 en dat aantal groeit met de maand. Veel lokale initiatieven zorgen ervoor dat bijvoorbeeld oude, vervallen industriële plekken worden omgetoverd tot mtb-terrein.

260 MTB-routes in Nederland

Mountainbiken in Limburg