Oud en nieuw komen samen in Zwolle
Bring yourself, Judith will do the same
Judith Elders is 50 jaar en oprichter van evenementenbureau de Meisjes van Plezier in Zwolle, waarmee ze onder andere rondleidingen door de historische binnenstad geeft.Judith Elders
Toeristen, bedrijven, families, vrijgezellenfeestjes; als meisje van plezier heeft Judith Elders de stad aan alle soorten mensen laten zien. De reactie is altijd hetzelfde, zegt ze: "Iedereen is lyrisch. Ze vinden het een prachtig mooie stad. Dat heeft te maken met het decor. De historie ligt aan je voeten, maar er is ook genoeg nieuws te zien. Het ligt ook aan de mentaliteit van de Zwollenaren. Iedereen is vriendelijk en aardig. Wij geloven dat je samen verder komt."
Rijkdom van Zwolle
Samenwerken zit in het DNA van de Hanzestad, die eeuwen geleden veel handelsverdragen sloot en toenadering zocht tot steden buiten het IJsselgebied. Als zelfstandig ondernemer kent Elders geen concurrentie in Zwolle, ook niet van andere evenementenbureaus. "We weten elkaar allemaal te vinden, je helpt elkaar vooruit."
Hanzesteden zoals Zwolle, Kampen en Zutphen kenden in de middeleeuwen al grote rijkdom. “Amsterdam was nog maar een dorpje in het moeras toen Zwolle al een verdedigingsmuur en stenen gebouwen had. De stad heeft die historie heel goed behouden."
Er is niet één plek in het centrum waar het allemaal gebeurt. Ga dus vooral de kleine straatjes in.
Oud en nieuw
Toch is ook de moderne ondernemingszin goed zichtbaar in het historische centrum. Vernieuwing is er volop. In de oude Broerenkerk uit de vijftiende eeuw zit nu boekhandel Waanders in de Broeren. "Je kunt daar helemaal naar boven, dan sta je vlak onder de eeuwenoude schilderingen. En Waanders is een heel oude uitgeverij uit Zwolle."
Ook de 120 jaar oude specerijenfabriek van Euroma is volgens Elders een typisch Zwolse aangelegenheid. "Die lieten vroeger hun specerijen in de gevangenis verpakken in blikjes." In die voormalige gevangenis is tegenwoordig sterrenrestaurant De Librije gevestigd. "Zij verkopen daar weer blikjes specerijen in samenwerking met Euroma. Zo is het cirkeltje weer rond."
Kom erbij
Ook in andere delen van het Zwolse centrum is oud en nieuw naadloos samengegaan. "Er is niet één plek in het centrum waar het allemaal gebeurt. Ga dus vooral de kleine straatjes in." Elders noemt de Goudsteeg, waar je de oude rijkdom nog goed kunt zien, met vlakbij de Luttekestraat en Sassenstraat, waar tegenwoordig unieke boetiekjes en conceptstores zitten. Of Museum De Fundatie, waarbij het lijkt alsof er een enorme ufo op het neoclassicistische bouwwerk is geland.
Op de plek van de oude overslaghaven zak je nu weg in ligstoelen van strandtent Blue Bayou. Elders weet dat het zomerse café regelmatig een podium biedt aan jonge artiesten. "Je hoeft in Zwolle niet groot te zijn om mee te mogen doen. 'Kom erbij' zeggen we. Dan leer je elkaar ook snel kennen."
'Vaar een rondje'
Veel te zien en te doen dus. Wat nu als je naar Zwolle komt en maar één ding kunt kiezen? "Ga het water op", zegt Elders, na even nadenken. "Huur een sloep en vaar een rondje. Je ziet zoveel mooie monumenten. De hele vorm van de stad zie je aan je voorbij trekken. Juwelen uit de Hanzeperiode, maar ook moderne gebouwen komen voorbij. Heel Zwolle komt zo samen. Je ziet dat het water nog steeds verbindt."