Schokland Noordoostpolder Flevoland
© Visit Flevoland

Schokland is een voormalig eiland in de Zuiderzee en wordt wereldwijd gezien als hét symbool van de Nederlandse strijd tegen het water. Breng een bezoek aan dit eiland op het droge en ontdek waarom.

  • Schokland is het eerste Nederlandse monument op de UNESCO Werelderfgoedlijst.
  • Ontdek de schitterende natuur en cultuurhistorie van Schokland.
  • Bezoek Museum Schokland en leer meer over de geschiedenis van dit voormalige eiland.

Bezoek Schokland

Schokland, shipping monument

Schokland, een eeuwenoud eiland in de vroegere Zuiderzee, ligt sinds de inpoldering van de Noordoostpolder op het droge. Het is een bijzondere plek vol fraaie natuur, cultuur en historie. Met talloze monumenten en de bijzondere woonterpen is Schokland een indrukwekkende locatie. Ruim 160 archeologische vindplaatsen tonen hier de ontwikkeling en cultuur van de bewoners van Schokland. Zo zijn er in 1984 zelfs menselijke voetafdrukken gevonden van ruim 4000 jaar oud die je vandaag de dag in Museum Schokland kunt bewonderen.

Bekijk deze video

De geschiedenis van Schokland

Wooden, green house on Schokland, Flevoland

Eeuwenlang was Schokland een drukbevolkt eiland waar men leefde van visserij en overzeese handel. Maar de aanhoudende strijd met stormvloeden en overstromingen dwongen de Schokkers – op de vuurtorenwachter na – het eiland te verlaten. Toen later delen van de voormalige Zuiderzee, het huidige IJsselmeer, werden drooggelegd verloor Schokland ook haar bakenfunctie voor de scheepvaart en werd het een eiland in de polder.

De eerste werelderfgoedlocatie van Nederland

Schokland, icebreakers on the former island

Als je naar Schokland rijdt, zul je merken hoe het eiland trots in het polderlandschap ligt, als een symbool van de strijd tegen de zee. Bezoek de overblijfselen van de vuurtoren, de voormalige haven op de noordpunt, de kerkruïne in het zuiden en het Schokland Museum. De culturele geschiedenis van het eiland en de mensen symboliseert de ongekende strijd die de Nederlanders voerden tegen het water. Je begrijpt dan gelijk waarom Schokland als eerste Nederlandse monument is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Meer in de omgeving

Ben je op bezoek op Schokland, dan is een bezoek aan Batavialand zeker aan te bevelen. Hier leer je alles over de ontstaansgeschiedenis van Flevoland en ontdek je meer over het scheepvaartverleden van Nederland. Ook het nabijgelegen, voormalige eiland Urk is een bezoekje waard. In dit authentieke vissersplaatsje wandel je door eeuwenoude steegjes (‘ginkies’) en kun je genieten van een lekker visje in de gezellige haven. En, voor de ware  natuurliefhebber is het prachtige natuurgebied de Oostervaardersplassen dichtbij.

Een andere manier om de eilanden Schokland en Urk en hun omgeving te ontdekken is natuurlijk, heel Hollands, op de fiets. Zo is er een fraaie route, de ‘Zuiderzee-eilandenroute’, die langs de voormalige eilanden, het architectendorpje Nagele en verschillende mooie musea voert.

Bereikbaarheid en parkeren bij Schokland en Urk

Schokland ligt in de provincie Flevoland op ongeveer een uur rijden vanaf de hoofdstad Amsterdam en Amsterdam Schiphol Airport. Schokland heeft parkeergelegenheid in Middelbuurt en Oud- Emmeloord.

Wil je het museum bezoeken, hou dan rekening met het feit dat er geen directe verbinding van het openbaar vervoer naar Museum Schokland is. Wel kun je in de kleine plaats Ens de (regio)taxi nemen.

Vond je dit interessant? Ontdek meer