Kop van Zuid Rotterdam old & new architecture
© Iris van den Broek
Categorie:De Nederlandse Architectuur

De 7 mooiste architectonische plekken van Nederland

Nederlandse architectuur is terug van weggeweest. Architecten laten zich sinds de financiële crisis van 2008 van hun beste kant zien. En het resultaat mag er zijn! Van Amsterdam en Rotterdam tot Groningen en Limburg, Nederland staat bol van indrukwekkende bouwwerken en landschappen waar je écht eens moet langsgaan. Stuk voor stuk innovatieve projecten die in de afgelopen paar jaar zijn gerealiseerd. Zeven architectonische hotspots die absoluut niet mogen ontbreken op jouw bucketlist.

  • Architecten combineren esthetiek met praktische innovatie.
  • Historische elementen in nieuwe, functionele ruimtes.
  • Van asfalt naar groen: stadsvernieuwing als verbinding met de natuur.

Nederlandse architectuur vierde decennialang hoogtij. Dat was mede te danken aan de Superdutch, een periode van 1990 tot 2008 waarin bekende Nederlandse architecten als Rem Koolhaas en Ben van Berkel het ene icoon na het andere ontwierpen. The sky was the limit. Hoewel de sector in een dip belandde tijdens de financiële crisis, zijn architectenbureaus tegenwoordig gedreven door innovatie, daadkracht en een focus op de beleving van het gebouw. Zo zetten zij de Nederlandse architectuur weer op de kaart.

Wist je dat?

De Nederlandse architecten Winy Maas (MVRDV), Ben van Berkel (UN Studio) en Rem Koolhaas (OMA) wereldwijd bekend zijn? Zo heeft architectenbureau OMA vestigingen in Hong Kong, New York, Dubai en Rotterdam.

Bassecour Paleis het Loo

Daarvoor hoef je zeker niet alleen in de Randstad te zijn. Een trip door heel Nederland levert je unieke bezienswaardigheden op. Na een bezoek aan een prachtig gerenoveerd museum in Gelderland lig je slechts een uur later aan een vergroende singel in Utrecht. De korte afstanden, gepaard met heel verschillende architectonische stijlen, maakt een bezoek aan Nederland vandaag de dag uniek. Dat is vooral te danken aan architectenbureaus als KAAN Architecten, Mecanoo en Office Winhov, die een (post)modernistische stijl als geen ander weten te combineren met historische waarden.

Nationaal Holocaustmuseum

Holocaust Musuem Amsterdam

Amsterdam staat bol van de architectonische hotspots, van het Concertgebouw en het Centraal Station tot aan het recent opgeleverde glazen hoofdkantoor van Booking.com. Een minder bekend project – maar niet minder uniek – is het Nationaal Holocaustmuseum, op 10 maart 2024 geopend door Koning Willem-Alexander. Dit lichte en transparante museum vertelt een aangrijpend verhaal over de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een opvallende keuze van architectenbureau Office Winhov is het minimalistische interieur. Hierdoor ligt de aandacht volledig op de collectie van het museum, waarin persoonlijke verhalen van vervolgde Joden en de geschiedenis van de locatie centraal staan.

Catharijnesingel

Greened canal in Utrecht the Catharijnesingel

Als je aan de Randstad denkt, denk je waarschijnlijk niet aan een groen park. Toch is dat precies wat landschapsarchitect OKRA heeft gemaakt in Utrecht. Tussen 2017 en 2020 transformeerde het bureau de geasfalteerde Catharijnebaan tot de Catharijnesingel, een natuurrijke stadssingel pal naast Station Utrecht Centraal. De realisatie van dit ongeveer twee kilometer lange park brengt bewoner en bezoeker weer in contact met het water en door het vele groen is Utrecht een gezonde plek rijker. Giethoorn is er niks bij!

En als je toch in de buurt bent, bezoek dan ook de grootste fietsenstalling ter wereld onder het Utrecht Centraal Station. Een avontuur op zich, want met plek voor 12.500 fietsen waan je je hier in een heus labyrint.

Forum Groningen

Groninger Forum and Martinitoren

Noord-Nederland is met Forum Groningen een blikvanger rijker geworden. Dit multifunctionele centrum naar ontwerp van NL Architects is een bibliotheek, museum, filmhuis en medialab ineen. De open ruimtes van dit strak vormgegeven gebouw zijn met zwevende roltrappen aaneengeregen en dat zorgt voor spectaculaire uitzichten vanaf elke verdieping. Ook van buiten heeft Forum met recht een plek geëist in de Groningse hoofdstad. Vanaf elke kant is de gevel anders ‘afgesneden’, waardoor dit forse bouwwerk meer wegheeft van een sculptuur waar je graag even bij stilstaat.

Maak je er een dagje Groningen van? Bezoek dan ook zeker het Kunstwerf, op loopafstand van Forum. Dit onderkomen voor dans- en theatergezelschappen is een kunstwerk op zich door de verrassende afwisseling tussen binnen- en buitenruimtes.

LocHal

LocHal Tilburg

Met de in 2018 gerealiseerde LocHal, ontworpen door architectenbureau Mecanoo, werpt Tilburg hoge ogen. Hier vind je een variëteit aan functies, van een openbare bibliotheek en co-werk ruimtes tot een grote stadshal voor evenementen en exposities. Bijzonder is bovendien de locatie: de LocHal is gebouwd in een voormalige locomotiefloods. De architect heeft gebruikgemaakt van deze geschiedenis, bijvoorbeeld door in de bijzondere entreezone de oorspronkelijke staalconstructie in zicht te laten.

De hal is daarnaast met zes ruimtehoge doeken op te delen in meerdere zones. Dat is niet alleen spectaculair om te zien, het garandeert ook dat de LocHal kan worden ingezet voor verschillende functies zonder dat daar dure ingrepen aan te pas komen.

Markthal

Rotterdam Markthal

Aan iconische gebouwen is in Rotterdam geen tekort. Hier kom je voor de elegante Erasmusbrug of het Depot Booijmans van Beuningen, dat met een spiegelende gevel van veraf opvalt. Maar vergeet ook niet de Markthal te bezoeken. Dit one-of-a-kind gebouw is ontworpen door een van Nederlands bekendste architecten, Winy Maas van MVRDV. De Markthal mixt woningen met een overdekte marktvloer, waarbij slim gebruik is gemaakt van de markante vorm van het gebouw.

In het bolle plafond van de Markthal zijn 4.500 aluminiumplaten geschroefd en daarop is een kleurrijk kunstwerk geprint van bloemen onder een zonnige hemel, alsof het altijd zomer is. Fun fact: animatiestudio Pixar heeft meegewerkt aan dit kunstwerk van Arco Coenen en Iris Roskam. Boodschappen doen was nog nooit zo’n vrolijke ervaring.

Het getransformeerde Paleis het Loo straalt nu de grandeur uit die past bij een van de meest gerenommeerde musea van Nederland.
architectenbureau KAAN Architecten

Museum Paleis het Loo

The Palace from the garden

Een paleisbezoek is doorgaans een bestemming op zich. In Apeldoorn doen ze daar een schepje bovenop. Paleis het Loo doet sinds 1984 ook dienst als museum, met een prachtige tuin als kers op de taart. In 2023 is het gebouw met nog eens 5.000m2 uitgebreid door KAAN Architecten. Bij aankomst loop je door het prachtige entreegebied van het gerestaureerde paleis, inclusief een nieuwe waterpartij rondom een fontein. Vervolgens daal je af in het nieuwe ondergrondse museum, een schouwspel van langgerekte gangen en open ruimtes met marmeren vloer- en wandbekleding. Dit symmetrische ontwerp volgt precies de lijnen van de bovengrondse bebouwing. Vooral in de Grand Foyer onder het voorplein is hier slim gebruik van gemaakt door ramen in het plafond te verwerken, waardoor je zelfs ondergronds in daglicht baadt.

Toe aan rust na al dat cultuursnuiven? Gelukkig grenst het museum direct aan Nederlands’ grootste park: Nationaal Park de Hoge Veluwe. Stap op een van de 1.800 bekende witte fietsen die hier gratis voor iedereen te gebruiken zijn, en rijd door bossen en heidegebieden. Misschien spot je wel een hert!

De Groene Loper

A former highway turned into a green zone, improving air quality and the standard of living of residents, while reducing noise pollution.

Ooit sneed de snelweg A2 dwars door de Limburgse hoofdstad Maastricht. Geluidsoverlast en een slechte luchtkwaliteit teisterden de wijken eromheen. In 2006 was de maat vol, besloot de gemeente, en werd stedenbouwkundig bureau West 8 gemobiliseerd om een ontwerp voor een nieuwe stadsallee te maken. Bijna twintig jaar later ligt op de plek van de snelweg De Groene Loper: een nieuwe stadsallee voor fietsers, voetgangers en groen.

Vanaf het nieuwe fietspad rijd je van binnenstad tot aan het noordelijke buitengebied van Maastricht, met Kasteel Geusselt en de monumentale villa Kanjel op de route. Voor het snelwegverkeer zijn 2 tunnels van 2,3 kilometer aangelegd; een ervaring op zich om doorheen te rijden. Het resultaat is dat de stad niet langer is gescheiden door een barrière, maar dat de omliggende wijken aan elkaar zijn verbonden met een nieuwe plek voor rust en recreatie.