Facade with plants in Venlo
© Nanda Sluijsmans via Flickr
Categorie:Greener Cities

Duurzame innovaties voor de stad van de toekomst

Er is een Gronings gezegde, ‘meulens moalen mit gain wind dei veurbie is’, oftewel ‘molens malen niet met wind die voorbij is’. Dit spreekt boekdelen over de vooruitstrevende, ondernemende houding waar Nederlanders om bekend staan. Van innovaties in waterbeheer en duurzame energie tot architectuur en vervoer: Nederland is een ster in het bedenken van slimme en duurzame oplossingen voor de uitdagingen van de toekomst. Ontdek hier een aantal van deze inspirerende uitvindingen, die worden gestimuleerd door milieudoelen zoals 49% minder uitstoot van broeikasgassen in 2030.

De kracht van water

Bubble Barrier Wervershoof microplastics research

Neem bijvoorbeeld The Great Bubble Barrier. Deze Amsterdamse start-up heeft een revolutionaire manier ontwikkeld om plasticafval uit rivieren te verwijderen met behulp van een luchtbellenscherm. Er wordt voorspeld dat de hoeveelheid plastic in 2040 nog eens drie keer groter zal zijn dan nu, en dit bedrijf heeft dan ook veel internationale aandacht gekregen. In de toekomst hoopt The Great Bubble Barrier deze oplossing wereldwijd uit te breiden om overal bij te dragen aan het schoonhouden van water.

Een ander Nederlands bedrijf met wereldwijde impact is Sponsh, dat gebruikmaakt van ‘op de natuur geïnspireerde innovatie’ om watertekorten te bestrijden. De VN voorspelt dat in 2050 meer dan de helft van de wereldbevolking te maken zal hebben met ‘waterstress’ door de uitputting van bronnen. Voor Sponsh zijn zulke boodschappen de drijvende kracht achter de ontwikkeling van hun technologie, een materiaal dat microscopische waterdeeltjes uit de lucht absorbeert en zo een nieuwe waterbron creëert met verstrekkende mogelijkheden, van drinkwatervoorziening tot water voor de glastuinbouw.

Hernieuwbare energie

Traditional wind mill surrounded by wind turbines

Energie is een andere topprioriteit. De acute noodzaak om het gebruik van fossiele brandstoffen uit te faseren heeft geleid tot innovatie op het gebied van hernieuwbare energie, zoals elektriciteit uit water of wind. Gelukkig is zowel water als wind in Nederland ruim voor handen en gebruikt het land deze hulpbronnen om planeetvriendelijke energieoplossingen te creëren.

In 2021 kwam 33 procent van de in Nederland gebruikte elektriciteit uit hernieuwbare bronnen. De vraag naar groenere energie blijft groeien en motiveert ondernemers in het hele land om spannende initiatieven op poten te zetten om duurzaam tot een succes te maken.

Zo heeft Physee een coating voor glas ontwikkeld die het fotosynthetisch vermogen van zonlicht versterkt. Hiermee kan de groei van gewassen worden gestimuleerd zonder van kunstlicht en het energieverbruik dat daarbij komt kijken. Andere bedrijven, zoals Kitepower, zetten het typisch winderige Nederlandse klimaat en een simpele vlieger in om een schone en betaalbare energiebron te creëren.

Met tal van start-ups die nieuwe ideeën ontwikkelen en internationale energieleveranciers die in het Nederlandse energie-ecosysteem investeren, heeft Nederland zichzelf bewezen als een pionier op dit gebied.

Circulaire architectuur

De Nederlandse architectuur heeft meer te bieden dan grachtenpanden en monumenten uit de Gouden Eeuw; het land heeft een reputatie hoog te houden op het gebied van moderne en duurzame gebouwen en steden.

36 procent van de totale CO₂-uitstoot komt uit bebouwde gebieden. Het is dan ook geen wonder dat er vele innovaties zijn in de architectuur en de bouw om deze milieu-impact te verminderen. Van lokale gemeentehuizen, zoals het stadskantoor van de gemeente Venlo, via de gedeelde werkruimten op de Amsterdamse Zuidas tot 3D-geprinte bruggen: vooruitstrevende, duurzame architectuur vind je overal.

Over het algemeen staan de Nederlanders achter deze nieuwe benadering van architectuur. Veel Nederlanders doen hun best een duurzame omgeving op te bouwen voor zichzelf en de mensen om hen heen. Een goed voorbeeld hiervan is Schoonschip in Amsterdam: een grotendeels zelfvoorzienende buurt op het water, die is ontworpen en gebouwd door de bewoners zelf.

Groen vervoer

Bij duurzaam vervoer in Nederland denk je natuurlijk het eerst aan de fiets. Maar in dit land met meer fietsen dan inwoners zijn er ook genoeg andere ontwikkelingen op vervoersgebied. Nederland is zelfs een wereldwijde leider op het gebied van elektrisch vervoer en kent een levendige start-up-scene die zich bezighoudt met groene mobiliteit.

In stedelijke gebieden kunnen inwoners en toeristen van A naar B gaan met een heel assortiment aan gedeelde elektrische vervoersmiddelen, zoals Go Sharing, Felyx, Check en Fetch. De logistieke sector doet ook mee aan deze trend: leveranciers van groen transport zoals Packaly, DOCKR en UTURN helpen winkeliers en consumenten om zaken te doen zonder de onnodige milieubelasting van lange bezorgtrajecten op fossiele brandstof.


De volgende keer dat je een taxi wilt bestellen om uit eten te gaan, kun je misschien in plaats daarvan een van deze elektrische tweewielers uitproberen!

Vond je dit interessant? Ontdek meer