Girls making selfie in front of Nachtwacht Rijksmuseum
© Dirk van Egmond
Interesses

Kunst en cultuur in Nederland

Rembrandt, Vermeer, Van Gogh, Mondriaan… Veel van de invloedrijkste schilders uit de kunstgeschiedenis kwamen uit Nederland. Van de oude meesters uit de Dutch Era tot de meest avant-garde hedendaagse ontwerpen: het land is wereldberoemd om zijn bijdragen aan kunst en design. De Nederlandse musea en galerieën mag je tijdens een bezoek absoluut missen, en ook de podiumkunsten zijn springlevend, met beroemde concertzalen, poppodia, theaters en opera’s.

Musea, galerieën en tentoonstellingen

Klein maar fijn. Nederland mag dan geen groot land zijn, maar je kunt niet om het belang en de diversiteit van de Nederlandse kunst- en cultuurwereld heen. Neem alleen al het aantal musea – meer dan 600 – om een idee te krijgen van de plaats die cultuur inneemt in ons land. Of het nu om kunst, design, geschiedenis of wetenschap gaat: de rijke kunst- en cultuurwereld van Nederland is wereldberoemd, en een grote reden dat veel cultuurliefhebbers een bezoek brengen. De bekendste locaties zijn onder andere het Rijksmuseum, het Van Gogh Museum en het Stedelijk Museum in Amsterdam, het Mauritshuis en het Kunstmuseum in Den Haag, en de Kunsthal en het Boijmans van Beuningen in Rotterdam. En ook in veel andere musea kun je de Nederlandse kunstzinnige en culturele invloed door de tijd heen volgen.

Een land van schilders

Van Gogh Village Museum lady looks at details

In de 17e eeuw begonnen Nederlandse schilders de toon te zetten in de kunstgeschiedenis. Hollandse Meesters zoals Rembrandt, Vermeer, Frans Hals en Jan Steen gaven glans aan de Dutch Era (ca. 1620-1680). En de Nederlandse invloed op de kunstwereld kwam niet ten einde in de moderne tijd. Vincent van Gogh bracht in de negentiende eeuw een revolutie teweeg in de schilderkunst en geldt nog altijd als een van de invloedrijkste kunstenaars ter wereld.

In de twintigste eeuw werd Nederland vertegenwoordigd door kunstenaars zoals Mondriaan en kunst- en architectuurstromingen zoals CoBrA en De Stijl - de kleurrijke, optimistische en vooral moderne kunst- en cultuurstroming die in de eerste helft van de twintigste eeuw Europa veroverde. Je kunt het spoor van deze artistieke verkenningen nog steeds volgen. Nederland blijft internationaal zeer invloedrijke kunst en kunstenaars produceren, die het gezicht van de branche blijvend veranderen.

Dutch Design Week 2022 Strijp Housewest

Moderne kunst en uitdrukking

Fabrique des Lumières Amsterdam

De Nederlanders koesteren al eeuwen een passie voor kunst. Dit betekent dat niet alleen traditionele werken, maar ook hedendaagse kunst en kunstenaars worden gewaardeerd. Oude en nieuwe kunst kunnen zelfs samengaan in digitale kunstshows, zoals bij de Fabrique des Lumières in Amsterdam.

Maar niet alle moderne werken worden in musea bewaard. De kunst ligt letterlijk op straat in steden als Tilburg, Arnhem, Amsterdam en Rotterdam, waar er een levendige street-artcultuur is, met muurschilderingen en graffiti op diverse locaties.

Categorie: Lezen

Ontdek de musea van Nederland

Ontdek hoeveel leuke musea je kunt bezoeken tijdens je reis in Nederland.

Categorie: Verhaal

Vincent van Gogh: gevormd door het Nederlandse platteland

Ontdek het Nederlandse landschap dat Vincent van Gogh tot een van de grootste schilders ooit maakte. Treedt in zijn voetsporen en ervaar al het moois van Brabant en Drenthe.

Dutch Design en architectuur

Nederland staat bekend als een land van probleemoplossers en originele denkers, en heeft een reputatie opgebouwd op het gebied van design. Neem het werk van Gerrit Rietveld. Rietvelds futuristische ontwerpen van het begin tot het midden van de twintigste eeuw werden internationaal beroemd en worden dan ook meteen herkend.

600 musea in Nederland

Het Schröderhuis in Utrecht staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO als “een parel van de modernistische architectuur”. En ook de invloed van de Amsterdamse School op de architectuur reikt veel verder dan de grenzen van de eigen stad. Maar design is méér dan meubels en architectuur. Ook in onder andere de mode, wetenschap en techniek speelt Nederlands design een rol. Sectoren waar creativiteit en de nieuwste innovaties elkaar ontmoeten. Dit wordt elk jaar gevierd tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven, waar de volgende generatie designers in de schijnwerpers staat.

H. Marsman, Critisch proza
De waarachtige kunstenaar ontdekt, ook in het uiterlijk zeer alledaagse, het onalledaagse, het bijzondere, het wezenlijk-levende.
H. Marsman, Critisch proza

Muziek en theater

In concertzalen zoals het Concertgebouw en het Muziekgebouw in Amsterdam zijn er iedere week voorstellingen van wereldniveau, en bij de Nationale Opera & Ballet kun je genieten van zang en dans. Lokale artiesten en groepen zijn bij poppodia in het hele land te bewonderen, zoals Paradiso, Melkweg, Paard, Patronaat en Rotown, en er treden ook veel internationale artiesten op in Nederland. Locaties zoals Ziggo Dome in Amsterdam en de Ahoy Arena in Rotterdam bieden plaats aan meer dan 16.000 bezoekers.

De Nederlanders staan ook bekend om hun voorliefde voor festivals. North Sea Jazz, bijvoorbeeld, wordt al gehouden sinds 1976 en weet ieder jaar fantastische acts uit binnen- en buitenland op het programma te zetten. Andere evenementen, zoals Lowlands, Mysteryland en Down The Rabbit Hole zijn onmisbare onderdelen geworden van de internationale zomerfestivalagenda.

North Sea Jazz Festival Rotterdam, 7 July 2023. Concert of Stormzy

4 kunst en cultuur-tips:

  1. Doe tijdens de Nationale Museumweek mee aan de speciale programma’s en culturele evenementen die overal in het land georganiseerd worden. De laatste jaren hebben er meer dan 400 musea meegedaan om de Nederlandse kunst- en cultuursector te steunen en onder de aandacht te brengen.

  2. Culturele monumenten, historische monumenten, musea en meer: je kunt ze allemaal verkennen op Open Monumentendag. Elk jaar komen er meer dan een miljoen bezoekers op dit evenement af. Duizenden locaties openen hun deuren voor het publiek en bieden allerlei leuke en educatieve activiteiten aan.

  3. Van lokale kunstcollecties tot wereldberoemde galerieën en toonaangevende tentoonstellingen: met de Museumkaart kun je meer dan 450 musea en culturele locaties in het hele land bezoeken. En vergeet niet dat er in verschillende plaatsen jaarlijks een museumnacht wordt gehouden!

  4. Ga naar buiten! In Nederland kun je kunst en cultuur op straat ervaren. Kijk gewoon om je heen om beroemde stijlen zoals die van de Amsterdamse School te bewonderen. Of spot historische monumenten en standbeelden op openbare plaatsen zoals parken en stadspleinen.