View of Schiermonnikoog with women in a red coat walking
© Merel Tuk

Schiermonnikoog is een van de vijf Nederlandse Waddeneilanden. Door de invloed van het eb en vloed en de ligging tussen de Waddenzee en de Noordzee heeft het eiland een klimaat dat afwijkt van het vaste land. Mede door dit bijzondere klimaat kenmerkt het eiland zich door diverse landschappen zoals stranden, duinen, bossen, kwelders, polders, plassen en wad. Daarnaast barst het eiland van uiteenlopende dieren en planten. Nationaal Park Schiermonnikoog biedt een verscheidenheid aan natuur.

  • Ontdek de cultuurhistorische elementen van Schiermonnikoog.
  • Geniet van de prachtige flora en fauna.
  • Ga met een gids wadlopen langs al het moois.
Adres:
Torenstreek 20
9166ZP

Cultuurhistorische elementen

Schiermonnikoog is een eiland met een ongerepte natuur, dat een ontzettende rust uitstraalt. Het is dan ook niet zo gek dat bijna het hele eiland al sinds 1989 een Nationaal park is. Ook zijn er cultuurhistorische elementen terug te vinden die blik op het verleden geven. Zo heb je bijvoorbeeld de oude zeedijk die tot 1962 de hoofdwaterkering vormde, gelegen tussen de Bank van Banck en de Westerduinweg. De dijk is nu een wandelpad met een fantastisch uitzicht op de polder en de Westerplas.

Van eendenkooi tot vuurtoren

Breng een bezoek aan de Schiermonnikoger eendenkooi. Vroeger werden hier eenden gevangen, maar tegenwoordig is het een cultuurhistorisch monument. Ook heeft Schiermonnikoog twee vuurtorens, de Noorder- en Zuidervuurtoren. Het licht van de Zuidertoren is in 1909 gedoofd. Door verloop van het vaarwater in het Friese zeegat verloor deze lichttoren namelijk zijn functie. Tegenwoordig wordt de toren gebruikt voor telecommunicatieapparatuur. De Noordertoren wordt wel nog steeds gebruikt.

Paradijs voor dieren

Birds and Seals on the beach

De natuur van Schiermonnikoog is ontzettend rijk en gevarieerd. De Westerplas is een paradijs voor vogels, met soorten als de blauwborst, visarend en lepelaar die het hele jaar door te zien zijn. Het eiland is bijzonder geschikt voor vogels, omdat er geen landroofdieren zijn en het voedselrijk is dankzij de overvloed aan wormen, schelpen, garnalen en krabben op het wad.

Ook zeehonden komen veel voor, zowel de gewone als de grijze zeehond leven in de Waddenzee. De grijze is een stuk groter dan de gewone zeehond. Soms zie je jonge zeehondjes op het strand liggen, terwijl hun moeder dan aan het jagen is. Daarom moet je een jong zeehondje (en eigenlijk alle wilde dieren die je tegenkomt) lekker met rust laten.

Rijke plantenwereld

Mos in the sand

De rijke flora is nog een reden waarom Schiermonnikoog een Nationaal Park is, met meer dan 500 plantensoorten. Vanwege het zeewater groeien er planten die heel goed tegen zout water kunnen, daarom heeft de kwelder bijvoorbeeld veel lamsoor en zeekraal. In de duinen zie je gekleurde bloemen in overvloed. Prachtig geel van teunisbloemen en koningskaarsen, wit van de parnassia, blauw van het slangenkruid en het prachtige roze van de orchideeƫn.

Vond je dit interessant? Ontdek meer