De lucht van Nederland: inspiratie voor schilders
Nee. Nederland staat niet direct bekend om zijn mooie weer, maar zeker
wel om zijn mooie lucht. Werp een blik omhoog en verbaas je over het
wolkenspel: een inspiratiebron van vele beroemde Hollandse schilders, zoals
Jacob van Ruisdael.
- Van de kust tot het binnenland: prachtig wolkenspel.
- Bijzondere wolkenformaties in iedere provincie.
- Kleurrijke zonsondergangen.
De Nederlandse geschiedenis kent een hoop wereldberoemde schilders. Van Rembrandt tot Van Gogh en van Vermeer tot Van Ruisdael: allen hebben ze wel eens de Nederlandse lucht verwerkt in hun kunstwerken. Van Ruisdael ontwikkelde zelfs een compleet nieuwe schildertechniek omdat hij zo vaak onze lucht gebruikte in zijn schilderijen.
De vraag is: hoe komt de Nederlandse lucht zo bijzonder dat het hele generaties kunstenaars aantrok? Volgens sommigen komt het omdat het vele water in Nederland het licht reflecteerde tegen de wolken en dat een bijzonder beeld opleverde.
Anderen zeggen dat het door de waterrijke, grijze luchten komt, waardoor harde contrasten vervagen. Als dan de zon ergens doorbreekt lijkt het alsof het landschap op die ene plek wordt opgetild.
Wanneer moet je de Nederlandse lucht bekijken?
Hoe dan ook, de Nederlandse luchten blijven een mooi schouwspel en op sommige momenten een absolute bezienswaardigheid.
Hamvraag: wanneer kun je al dit moois het beste bekijken? Het antwoord is helaas even logisch als vervelend: dat is sterk afhankelijk van het weer. In de lente en zomer heb je vooral in het binnenland fraaie buienluchten en tijdens de herfst is dat juist vaker aan zee het geval, omdat het zeewater dan warmer is dan het land.
Maar ook daarin komen uitzonderingen voor. De heuvels van Zuid-Limburg kunnen wel enige invloed hebben op ‘wolkenformaties’. Daar zou je wat vaker golvende patronen en dergelijke kunnen waarnemen, maar dat gebeurt ook alleen wanneer de situatie daarvoor ideaal is.
De expert: Wouter van Bernebeek
-
Bijzondere wolkenstructuren
In Nederland zie je met regelmaat bijzondere structuren in de bewolking. Al deze wolkensoorten hebben een aparte naam, maar die namen zijn vaak afkomstig uit een andere taal (bijvoorbeeld het Amerikaans). De meest bijzondere wolken komen doorgaans voor tussen de maanden april en oktober. Dat kunnen patronen met golven of ribbels zijn, maar ook de bekende schapenwolken, zoals we die in Nederland vaak zien. Kijk vooral in de middag of avond af en toe eens naar de lucht en wie weet spot je wel een mooie wolkensoort!
-
Zonsopkomst en zonsondergang
Wil je zeer kleurrijke wolken zien? Kijk dan rond zonsopkomst of zonsondergang eens naar de lucht! De laagstaande zon kleurt de wolken met een beetje geluk dan oranje of rood. De zon komt altijd in het oosten op, dus 's ochtends vroeg moet je dan in oostelijke richting kijken. 's Avonds kijk je naar het westen, waar de zon dan ondergaat. Ook de combinatie met het landschap kan een zonsopkomst of -ondergang extra mooi maken!
-
Spectaculaire buienluchten
De meest spectaculaire luchten die in Nederland voorkomen, doen zich voor bij zware buien. De beste periode voor woeste wolkenluchten bij een onweersbui is in de maanden mei, juni, juli en augustus. Dan hebben we doorgaans de hoogste temperaturen in het jaar en buien worden gevoed met die warmte, waardoor ze soms angstaanjagend eruit kunnen zien. Als er zware buien in de weersverwachting staan, hou de lucht dan vooral tijdens de namiddag of 's avonds in de gaten. Wie weet heb je geluk en zie je iets heel bijzonders!
Meer weten over het weer in Nederland? Lees alles over het klimaat en de seizoenen, temperatuur, zonuren en neerslag.