Persreis Watermanagement 2024
© Merel Tuk
Categorie:Bronnenmateriaal

Waterbouwkunde en Werelderfgoed - 19 nov. 2024

Bijna geen land ter wereld kan terugblikken op zo'n lange traditie van watermanagement als Nederland. De geschiedenis van Nederland wordt gekenmerkt door de uitdagingen van het leven onder zeeniveau en de innovatieve oplossingen die Nederlanders hebben gebruikt om hun land te beschermen en te benutten.

Van landwinning tot verdediging

Al in de prehistorie werd het huidige Nederland gekenmerkt door water. De eerste kolonisten hadden te kampen met voortdurende overstromingen en de dreiging van de zee. Om hun akkers en huizen te beschermen, bouwden ze primitieve dijken en kunstmatige terpen waarop ze hun nederzettingen bouwden.

De meer systematisch en technisch geavanceerde fase van waterbeheer begon in de Middeleeuwen. Kloosters speelden een centrale rol bij het inpolderen van land en het bouwen van dijken. De monniken beschikten vaak over de nodige kennis en middelen om uitgebreide drainageprojecten uit te voeren. Deze vroege ingenieurs groeven kanalen en bouwden sluizen om het water te controleren.

De beslissende doorbraak in waterbeheer kwam in de 16e en 17e eeuw met het vormen van polders. Een polder is een stuk land dat van het water wordt afgesneden door de aanleg van dijken en vervolgens wordt drooggelegd. Met deze methode konden de Nederlanders grote stukken vruchtbaar land droogleggen.

Succesverhaal van de Beemsterpolder

Persreis Watermanagement 2024

De geschiedenis van de Beemsterpolder in Noord-Holland is zo'n succesverhaal: in het begin van de 17e eeuw besloten de bewoners om het drassige land van de Beemsterpolder om te vormen tot vruchtbare landbouwgrond. Met behulp van 52 windmolens, die het water uit de polder pompten, slaagden ze erin het gebied droog te leggen en bruikbaar te maken voor de landbouw. Zo wonnen ze waardevolle grond en legden ze de basis voor hun agrarische hoogtijdagen. Vandaag de dag staat de Beemsterpolder symbool voor de onvermoeibare innovatie en expertise van de Nederlandse ingenieurs uit die tijd. Vanwege zijn historische en culturele betekenis werd het in 1999 toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Nederland liet tijdens de 80-jarige oorlog (1568-1646) tegen de Spanjaarden zien dat water ook als verdedigingsmiddel kan worden ingezet. De Hollandse Waterlinie, een technisch meesterwerk uit de 17e eeuw, was ontworpen om het land te beschermen tegen invasies. Hiervoor werden het natuurlijke terrein en geavanceerde sluissystemen gebruikt om grote gebieden gericht onder water te zetten. In 1672 werden de wapens van de Franse Zonnekoning Lodewijk XIV tegengehouden door land op grote schaal onder water te zetten. Het gewest Holland werd in een eiland veranderd. De Nederlanders verdedigden op deze manier hun onafhankelijkheid. In 2021 werd de Nieuwe Hollandse Waterlinie toegevoegd aan het UNESCO Werelderfgoed van de Stelling van Amsterdam, en samen staan ze bekend als de Hollandse Waterlinies.

Woudagemaal Lemmer

Door de klimaatverandering en de stijgende zeespiegel staat Nederland ook vandaag de dag voor een grote uitdaging. Het Woudagemaal bij Lemmer in de provincie Friesland is een goed voorbeeld van hoe innovatieve strategieën voor waterbeheer kunnen helpen om de bevolking te beschermen. Het historische stoomgemaal werd in 1920 in gebruik genomen. Het is ontworpen door ingenieur Dirk Frederik Wouda, naar wie het is vernoemd. Het is het grootste in zijn soort ter wereld dat nog steeds actief is. Het gemaal wordt gebruikt om bij storm overtollig water uit de Friese kanalen en meren in het IJsselmeer te pompen om overstromingen te voorkomen en het waterpeil te reguleren. Het is het grootste nog werkende stoomgemaal ter wereld en staat sinds 1998 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het imposante bouwwerk trekt jaarlijks zo'n 40.000 bezoekers, die het Woudagemaal tijdens rondleidingen kunnen verkennen.

Het ‘water’erfgoed kenmerkt Nederland nog steeds als wereldwijd rolmodel voor het omgaan met de uitdagingen van klimaatverandering en zeespiegelstijging.

Vond je dit interessant? Ontdek meer