Voel je vrij in Nederland - 9 sep. 2024
Vrijheid heeft veel betekenissen en kan verschillende vormen aannemen. Van vrij zijn van oorlog en geweld tot doen waar je zelf zin in hebt. Dat laatste zou typisch Nederlands kunnen zijn. Mogen zijn wie je bent en mogen zeggen wat je denkt of vindt, is ook typisch Nederlands. Denk aan de pride-evenementen die in Nederland georganiseerd worden of de allereerste homohuwelijken ter wereld die op 1 april 2001 in Amsterdam werden gesloten. Om vrijheid vandaag te begrijpen, is er een terugblik nodig.
Een keerpunt in de Nederlandse geschiedenis in 1848 waren de hervormingen van liberaal politicus Johan Rudolph Thorbecke. Door de invoering van vrijheid van onderwijs, de scheiding van kerk en staat, en de aanzet tot vrouwenrechten in de grondwet te verankeren, legde Thorbecke de basis voor de moderne samenleving. Zijn werk markeerde het begin van democratie, vrijheid en gelijkheid. Vandaag de dag blijven de fundamenten die in 1848 werden gelegd een essentiële rol spelen in het Nederlandse staatsbestel en maatschappelijke leven.
Vrouwenrechten
De hervormingen van 1848 brachten niet direct vrouwenkiesrecht of gendergelijkheid, ze markeerden het begin van de vrouwenemancipatie in Nederland. De maatschappelijke veranderingen die de grondwet van Thorbecke teweegbracht, creëerden een klimaat waarin de roep om vrouwenrechten kon groeien. De nadruk op burgerrechten en individuele vrijheden zette vrouwen ertoe aan om te strijden voor hun eigen rechten. De grondwetsherziening van 1848 legde daarmee indirect de basis voor de latere feministische bewegingen die zouden leiden tot belangrijke mijlpalen zoals het actieve vrouwenkiesrecht in 1922.
Internationale Vrouwendag, 8 maart 2025
Internationale Vrouwendag wordt jaarlijks op 8 maart gevierd in Nederland met als thema in 2025: 'Vrouw van de Toekomst’. Op deze dag gaat de aandacht naar actuele vrouwenthema’s zoals economische zelfstandigheid, huiselijk geweld, werk en actuele kwesties. Het is ook een moment om de verworven rechten van vrouwen wereldwijd te vieren en te protesteren voor verdere verbeteringen. Er staan diverse evenementen gepland die dag zoals kunsttentoonstellingen, lezingen, filmvertoningen en discussiepanels.
Opening van FENIX in 2025
In 2025 gaat FENIX open, een culturele plek in Rotterdam geïnspireerd op migratieverhalen van over de hele wereld. Of het nu gaat om culturele achtergrond, gender, seksuele oriëntaties, gezinssamenstelling of arbeidsvermogen: Nederland wordt steeds meer divers. Bijna 25% van de Nederlanders heeft een migratieachtergrond. Als land is het belangrijk dat nieuwkomers zich opnieuw thuis en vrij kunnen voelen en FENIX wil hieraan bijdragen.
Pride Amsterdam is voor veel mensen het begin van een fijne, lange LGBTQ+-vriendelijke zomervakantie in Nederland. Het evenement zet zich in voor gelijke rechten, zichtbaarheid en acceptatie van seksuele en genderdiversiteit. Het hoogtepunt van Pride Amsterdam is de Canal Parade, waarbij boten kleurrijk versierd door de grachten varen, met duizenden toeschouwers langs de kades. Niet voor niets wordt World Pride in 2026 in Amsterdam georganiseerd. Maar ook in Rotterdam, Utrecht, Eindhoven en Groningen wordt de acceptatie van LGBTQ+ uitbundig gevierd, met kleurrijke Pride-evenementen.
Internationale Coming-Outdag, 11 oktober 2024
Internationale Coming-Outdag wordt elk jaar op 11 oktober in Nederland gevierd. Deze dag is bedoeld om aandacht te vragen voor de LHBTQ+ gemeenschap en om het bewustzijn te vergroten over de uitdagingen en discriminatie die deze groep vaak ervaart. Het is een gelegenheid voor mensen die zich identificeren als lesbisch, homo, biseksueel, transgender, queer of andere seksuele en genderidentiteiten, om openlijk uit te komen voor wie ze zijn en hun verhalen te delen.