New Dutch: mode-revolutie - 16 okt. 2024
Kleding gemaakt van koeienmest, leer gemaakt van mangoschillen en stoffen gemaakt van zonnecellen - New Dutch Fashion staat voor vooruitstrevende innovaties die een revolutie teweegbrengen in de mode-industrie. Een nieuwe generatie modeontwerpers barst van de creativiteit, ontwikkelt visionaire concepten en heeft als doel de modewereld op de lange termijn te veranderen. Daarbij wordt veel belang gehecht aan milieuvriendelijke materialen en productiemethoden, waaronder het gebruik van ongebruikelijke, organische of gerecyclede materialen.
Als je de termen “mode” en “haute couture” hoort, denk je in eerste instantie aan wereldsteden als Milaan, Parijs of New York. Maar ook Arnhem kan zich in het rijtje van grote modesteden scharen. Arnhem is niet alleen jarenlang gastheer geweest van de Mode Biënnale, maar huisvest ook de gerenommeerde kunstacademie ArtEZ, waarvan de modeopleidingen tot de beste van Europa behoren. Onder de afgestudeerden bevindt zich Iris van Herpen, die alom wordt beschouwd als een van de meest getalenteerde en vooruitstrevende modeontwerpers.
Het uitzonderlijke talent verlegt keer op keer op fascinerende wijze de grenzen van het modeontwerp. In haar werk combineert van Herpen vakmanschap met state-of-the-art technologie. Ze gebruikt vaak onconventionele materialen en geavanceerde processen zoals 3D-printen om haar creaties te realiseren. Hierdoor ontstaan complexe en sculpturale vormen die doen denken aan de menselijke anatomie en zelfs sterren als Beyoncé en Lady Gaga overtuigen. Haar ontwerpen hebben haar internationale erkenning gebracht.
Modeontwerpster Pauline van Dongen studeert ook aan de ArtEZ kunstacademie en is beroemd om haar creaties. Haar werk wordt gekenmerkt door haar minimalistische aanpak en de functionele, draagbare eigenschappen van haar ontwerpen. Onder haar modelabel doet van Dongen intensief onderzoek naar experimentele hightech materialen in combinatie met traditionele productietechnieken. Haar beroemde “slimme” stoffen zijn bijvoorbeeld gemaakt van zonnecellen. Het integreert bijvoorbeeld zonnecellen in de stof om smartphones op te laden.
Jalila Essaïdi laat ook zien dat Nederlandse modeontwerpers andere disciplines combineren met mode en eerder omschreven kunnen worden als vernieuwers en pioniers. Ze is een Nederlandse kunstenares en onderneemster uit Eindhoven die gespecialiseerd is in biogebaseerde materialen en biologische kunst. Maar wat heeft dit met mode te maken? Een van haar bekendste projecten is Mestic, een methode waarbij ze overtollige koeienmest omzet in plastics en creaties.
De jaarlijkse Dutch Sustainable Fashion Week De eerste modeweek in zijn soort richt zich op het zichtbaar en toegankelijk maken van duurzame modeontwikkelingen in Nederland. Dit is ook waar het de makers van de New Order of Fashion om gaat. Het stelt jonge talenten in staat om al in de ontwerpfase duurzame beslissingen te nemen. Ze willen een alternatief modesysteem creëren dat ten goede komt aan onze planeet.
Ervaar New Dutch Fashion
Evenementen
Duurzame mode
Innovatieve modeontwerpers
Musea & Tentoonstellingen