Camp Westerbork Assen 102,000 red memorial stones
© Merel Tuk
Categorie:Bronnenmateriaal

80 jaar vrijheid: Nederland opent Holocaust Museum en eert herdenking - 19 mrt. 2024

In 2025 is het 80 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog eindigde. De aanhoudende gevolgen en littekens van de oorlog herinneren ons eraan dat het thema vrijheid in de mondiale context van vandaag relevanter is dan ooit.

Het NBTC kijkt niet alleen naar het verleden, maar richt zich ook op actuele onderwerpen zoals godsdienstvrijheid, emancipatie van LGBTIQ+, vrouwenrechten en de erfenis van de slavernij. Het doel is om content te creëren die de complexiteit van het vrijheidsvraagstuk in Nederland weerspiegelt. Vrijheid was ook in Nederland niet altijd vanzelfsprekend en daarom is het belangrijk om stil te staan bij vervlogen tijden en het belang van het behoud van vrijheid en grondwettelijke normen te benadrukken. Daarom wordt het onderwerp vanuit verschillende invalshoeken bekeken, door stil te staan bij het einde van de oorlog en bezetting 80 jaar geleden en ook door de waarde van de sociale minderheden te erkennen.

Nieuw museum: Nationaal Holocaust Museum

Holocaust Museum Amsterdam

Het Nationaal Holocaust Museum is sinds 11 maart 2024 geopend voor het publiek. Het is het eerste en enige museum dat het verhaal vertelt van de Jodenvervolging in heel Nederland. Het dagelijkse leven van de Joodse bevolking aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog, de bevrijding van de nazi's vanuit het perspectief van de vervolgden en hoe er in de nationale herinneringscultuur in Nederland met de Holocaust wordt omgegaan komt aan bod. De geschiedenis van de Holocaust in Nederland en in de concentratie- en vernietigingskampen van het door de nazi's bezette Europa, wordt verteld aan de hand van zo'n 2.500 objecten, herontdekte foto's en films, geluidsopnamen, documenten en installaties. Het Nationaal Holocaust Museum is gehuisvest in de voormalige Hervormde Kweekschool in de Amsterdamse Plantage Middenlaan, recht tegenover het gerenoveerde monument de Hollandsche Schouwburg. Het museum biedt educatieve programma's op maat voor scholen.

Bezoek de officiële pagina van het Nationaal Holocaust Museum in het Joods Cultureel Kwartier

Herdenking Westerbork

Visitors behind train at Kamp Westerbork Assen

Kamp Westerbork was de plaats van waaruit meer dan 100.000 Joden, Sinti en Roma werden gedeporteerd naar de vernietigingskampen in het oosten. Voor het doorgangskamp was het een afgelegen vluchtelingenkamp waar grote groepen buitenlandse Joden werden ondergebracht. Tientallen verzetsstrijders werden hier tijdens de Tweede Wereldoorlog vermoord. Maar het is ook de plek waar duizenden Molukkers meer dan twee decennia "tijdelijk" werden ondergebracht. De tentoonstelling “De herinnering aan kamp Westerbork” gaat over de vele betekenissen die de afgelopen 77 jaar aan de historische plek zijn gegeven. De laatste barakken van kamp Westerbork werden in 1971 afgebroken. Het huidige monument staat drie kilometer van de oorspronkelijke locatie. Originele elementen zijn er sinds 2014 herbouwd en er zijn nieuwe gedenktekens toegevoegd.

Meer informatie over Kamp Westerbork in het Herinneringscentrum

Bevrijdingsroute

Veteran looking at parachutists

De organisatie "Operatie Market Garden Fietsroute" en "Liberation Route Europe" hebben een indrukwekkende fietsroute door Nederland samengesteld: de route leidt langs vele bezienswaardigheden in Nederland die geassocieerd worden met de bevrijdingstijd, zoals Arnhem en Nijmegen. Beide steden werden beroemd door de wereldberoemde oorlogsfilm "A Bridge Too Far", over een mislukte geallieerde luchtlandingsoperatie achter de Duitse linies in september 1944. De film uit 1977 heeft een cast van internationale sterren, waaronder Michael Caine, Sean Connery, Gene Hackmam, Ryan O'Neal, Robert Redford, Sean Connery, Gene Hackman, Ryan O'Neal, Hardy Krüger en Maximilian Schell.

Graag te voet alles verkennen? Er bestaan verschillende uitgestippelde wandelingen die de route van de geallieerden volgen, met markeringen die bekend staan als Vectors of Remembrance, ontworpen door de beroemde architect Daniel Libeskind.

Ontdek meer over Liberation Route Europe

Data met betrekking tot het thema "Vrijheid"

  • 4 mei: Dodenherdenking
  • 5 mei: Dag van de bevrijding van de Duitse bezetting
  • 27 juli - 4 augustus: Queer & Pride Amsterdam, samen met andere Pride evenementen in de regio
  • 15 augustus: Nationale herdenking van 15 augustus 1945 (Nederland)
  • September 2024: Herdenking en viering van de bevrijding van Zuid-Nederland
  • 15 september: Internationale Dag van de Democratie
  • 11 oktober: Internationale Dag van het Meisje en Nationale Coming Out Dag
  • 2 december: Internationale Dag voor de afschaffing van slavernij

Vond je dit interessant? Ontdek meer